ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Με τις γίδες στην πλάτη...

UPD
Απάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων του «Ε.Τ.» σε δημοσίευμα της ΕφΣυν και ανταπάντηση του Δ. Τρίμη

Με αφορμή το άρθρο του πρώην προέδρου και νυν μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τρίμη στην Εφημερίδα των Συντακτών, σχετικά με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου με τίτλο «Χαράτσι ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές», οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απέστειλαν στις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις την παρακάτω απάντηση (στην οποία απαντάει με τη σειρά του ο Δ. Τρίμης):
«Με έκπληξη διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών άρθρο του μέλους του ΔΣ της Ένωσης μας, και πρώην προέδρου της, κ. Δημήτρη Τρίμη με τίτλο «Με τη γίδα στην πλάτη ο Ελεύθερος Τύπος» (δείτε σχετικά εδώ).Αποτελεί ατόπημα το γεγονός ότι ο συνδικαλιστικός μας εκπρόσωπος απαξιώνει συνολικά  τους εργαζόμενους, συναδέλφους του στον Ελεύθερο Τύπο, με φράσεις όπως: «…τις τελευταίες μέρες ο «Ελεύθερος Τύπος έχει περάσει, κατ' εντολήν, μάλλον, του επικοινωνιακού επιτελείου της Δεξιάς, σε μια διαρκή επίθεση διαστρέβλωσης των απόψεων της Αριστεράς…». Δηλαδή θέλει να πει ότι οι εργαζόμενοι στον Ελεύθερο Τύπο εργάζονται υπό τις εντολές «του επικοινωνιακού επιτελείου της Δεξιάς», δεν κάνουν ρεπορτάζ, και απλά ..
διαστρεβλώνουν τις απόψεις ειδικά της Αριστεράς; Ο Ελεύθερος Τύπος είναι αναμφισβήτητα εφημερίδα με παραταξιακή πολιτική τοποθέτηση, όπως πάρα πολλά άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι τον ισχυρισμό ότι είναι στην υπηρεσία του μεγάρου Μαξίμου, η απόσταση είναι τεράστια. Αφορμή» της επίθεσης Τρίμη στον ΕΤ, ήταν δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής (18-1-2015) με τίτλο «Χαράτσι ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές».
Ο συντάκτης του Ελεύθερου Τύπου παρέθεσε στοιχεία στο ρεπορτάζ του, και το πλήρες επικαιροποιημένο προγραμματικό κείμενο από την ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και αναφέρεται το συγκεκριμένο μέτρο, και ακολουθώντας τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας επικοινώνησε πριν τη δημοσίευση με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που κατονομάζεται στο ρεπορτάζ. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε την ύπαρξη του μέτρου, λέγοντας ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πως θα εφαρμοστεί. Στην συνέχεια, όμως, όταν το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισε ανυπόστατο, κάτι που αποτελεί μια φυσιολογική πολιτική απάντηση στο πλαίσιο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης, και της πολυφωνίας.
 Εξάλλου, τις διαψεύσεις ή επιβεβαιώσεις των ρεπορτάζ και των πληροφοριών, τις αναλαμβάνουν τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων. Πρώτη φορά, όμως, βλέπουμε συνδικαλιστή να αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο. Όταν μάλιστα κάτι τέτοιο γίνεται από πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, αποκτά άλλη βαρύτητα και, κατά τη γνώμη μας, αποτελεί προσπάθεια προληπτικής λογοκρισίας δημοσιογράφων εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Ένας τέτοιος –ουσιαστικά πολιτικός- ρόλος είναι ασυμβίβαστος με την ιδιότητα του συνδικαλιστή και ζητούμε από τις Ενώσεις μας να το καταδικάσουν.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων
ΕΣΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΗΕΑ
Κώστας Πλιάκος, Μάκης Βουδούρης, Σοφία Βιδάλη »

Και η ανταπάντηση του Δ. Τρίμη 
Σήμερα το πρωϊ (Τετάρτη) πρωτοκολλήθηκε στην ΕΣΗΕΑ μια επιστολή τριών συναδέλφων, εκπροσώπων των εργαζομένων μελών (ΕΣΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΗΕΑ) στον «Ελεύθερο Τύπο» οι οποίοι απευθύνονται στο Δ.Σ.της Ενωσης γράφοντας ότι «με έκπληξη διαβάσανε στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών άρθρο του μέλους του Δ.Σ της Ένωσης μας, και πρώην προέδρου της, κ. Δημήτρη Τρίμη με τίτλο «Με τη γίδα στην πλάτη ο Ελεύθερος Τύπος».

Οσο και να με επιπλήττουν για «προληπτικές λογοκρισίες» και λοιπά βαρύγδουπα,  ο καθένας γνωρίζει ότι δεν υπαγορεύω σε κανένα να γράφει οτιδήποτε. Μπορούν όλοι να λενε ό,τι θέλουν όπου θέλουν, στα μέσα που εργάζονται ή όπου αλλου. Ομως το δικαίωμά μου, ως δημοσιογραφος στην εφημερίδα που εργάζομαι,  να κρίνω την ακρίβεια των δημοσιευμάτων τους και την πολιτική τους σκοπιμότητα, δεν θα το διαπραγματευτώ με κανένα. Και στη προκειμένη περίπτωση η «παραταξιακή εφημερίδα τους» γράφει εναντίον του προγράμματος της Αριστεράς συστηματικά και κατ’ επάγγελμα ανυπόστατες ΤΕΡΑΤΟΛΟΓΙΕΣ.

Ωστόσο, τους καταλαβαίνω απόλυτα και ας μου επιτρέψουν με την ίδια …έκπληξη κι εγώ να τους ρωτήσω: είναι δυνατόν καλοί μου φίλοι, συνδικαλιστές εκπρόσωποι των σωματείων του Τύπου, να αποφεύγετε να πείτε έστω και μια κουβέντα για το απόλυτα συνδικαλιστικό θέμα που μας έχει απασχολήσει κι εμάς στην ΕΣΗΕΑ και σας στην εφημερίδα και το οποίο γνωρίζετε πολύ καλύτερα απ’ όλους στη χώρα; Διότι το κύριο ζήτημα που έθεσα δημόσια με το κείμενό μου ήταν η οικονομική κατάσταση της εκδοτικής εταιρείας των αφεντικών σας και η περίεργη ασυλία που απολαμβάνει;  Εγραφα λοιπόν:

«Αλλά ας αφήσουμε τα αστεία ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσθέσει χαράτσια στον λαό κι ας δούμε την οικονομική και ηθική κατάσταση αυτού που εκτοξεύει τις φοβερές και τρομερές κατηγορίες κατά της Αριστεράς.

Οι διοικήσεις όλων των σωματείων του Τύπου έχουμε ερευνήσει ενδελεχώς την κατάσταση της εφημερίδας και βεβαίως έχουμε επανειλημμένα συγκρουστεί μαζί της, δηλαδή με το αφεντικό και συνιδιοκτήτη της, ένα πρώην στέλεχος του κ. Μπόμπολα ονόματι Αλέξης Σκαναβής (που, αν θυμάμαι καλά, τον είχαμε δει στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ).

Η εταιρεία του κ. Σκαναβή επιβιώνει χωρίς να υφίσταται τις συνέπειες των νόμων, έχοντας φεσώσει κάπου με 5.000.000 ευρώ εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία κ.λπ. και έχοντας λάβει δάνεια άλλα κάμποσα εκατομμυριάκια από τις τράπεζες, τα οποία και με μαγικούς τρόπους τα… ανακυκλώνει, αναδιαρθρώνει, ανακεφαλαιώνει, επιμηκύνει κ.ο.κ. Ας αφήσουμε ότι το τυπογραφικό χαρτί τού το «προσφέρει» ο Μπόμπολας.

Εμείς, λοιπόν, οι εργαζόμενοι στον Τύπο είμαστε αυτοί που από καιρό τώρα έχουμε το δικαίωμα να λέμε και να γράφουμε ότι όντως έχουμε πιάσει τον Σκαναβή με μπόλικες γίδες στην πλάτη…»