ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Η «μαύρη τρύπα» της ελληνικής δημοσιογραφίας

«Εθελοντής δημοσιογράφος, κειμενογράφος, φωτογράφος, χειριστής κάμερας, μοντέρ, 2-3 ώρες την ημέρα, 2-5 μέρες την εβδομάδα. Απαιτείται εμπειρία στη βιντεοσκόπηση και στο μοντάζ, υπευθυνότητα, συνέπεια και αξιοπιστία. Θα κάνεις συνεντεύξεις, βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ και θα αναρτάς τα βίντεο και τις φωτογραφίες στο youtube και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ αυθημερόν. Αποκτάς σημαντικό επαγγελματικό φάκελο (portfolio) κι εμπειρία επαγγελματικού επιπέδου. Η διάδραση με τους καλλιτέχνες και το κοινό του φεστιβάλ είναι μία αναζωογονητική και ευχάριστη εμπειρία»…Η παραπάνω «αγγελία» είναι μία μόνο από τις δεκάδες περιπτώσεις αγγελιών που ανεβαίνουν καθημερινά στο Διαδίκτυο, ..  καλώντας κόσμο να εργαστεί σε ιστότοπους, είτε με εξαιρετικά χαμηλές απολαβές είτε αμισθί! Μαύρα χρήματα και πλήρης επισφάλεια συνθέτουν την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, καμεραμέν, τεχνικοί κ.ά. που απασχολούνται σε ενημερωτικές ή άλλου περιεχομένου ιστοσελίδες.
Αυτά τα εργασιακά σκλαβοπάζαρα που θέλουν ανθρώπους-πολυεργαλεία τείνουν να γίνουν ο κανόνας, ειδικά λόγω της επικρατούσας (εδώ και δεκαετίες) αντίληψης ότι «τα πρώτα χρόνια δεν πληρώνεσαι πουθενά» και «να λες και ευχαριστώ που σου δίνεται η ευκαιρία να δεις το επάγγελμα».
Ολόκληρο το ρεπορτάζ της Διαλεκτής Αγγελή στη σελ. 79 της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κυκλοφορεί.