ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Απαράδεκτες τακτικές χειραγώγησης από το MEGA

Την ποινή της «σύστασης» επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στο Mega για παραβίαση «αντικειμενικής παρουσίασης πληροφοριών και ειδήσεων» που εντοπίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, το οποίο συνέδεσε έμμεσα τον ΣΥΡΙΖΑ με την επίθεση στη Marfin προ τριετίας.
Το δελτίο ειδήσεων προβλήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2013, λίγο καιρό μετά τη σύλληψη των μελών της Χ.Α., όταν η «θεωρία των δύο άκρων» που προωθούσε η κυβέρνηση βρισκόταν στο απόγειο της μιντιακής προπαγάνδας και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούνταν να δηλώσει εάν... «καταδικάζει τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται». Το δελτίο του Mega παρουσίασε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και στελεχών της αντιπολίτευσης, με την εικόνα χωρισμένη στα δύο: Αριστερά βρίσκεται φωτογραφία από το στέλεχος που κάνει τις δηλώσεις και δεξιά βίντεο με εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής. Ενώ το μοτίβο αυτό ακολουθείται για.. 
όλα τα στελέχη, κατά τη διάρκεια της δήλωσης Δένδια η εικόνα αρχείου στο δεξί μέρος της οθόνης αλλάζει. Όσο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στη βία των «δύο άκρων», το Mega προβάλλει σκηνές από την επίθεση στη Marfin, συσχετίζοντας εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ με την επίθεση στην τράπεζα.
«Θεωρούμε απαράδεκτες τέτοιου είδους τακτικές χειραγώγησης και παρακαλούμε να εξετάσετε κατά πόσο συνάδουν με τη σωστή πρακτική της αντικειμενικής πληροφόρησης» σημειώνουν προς το ΕΣΡ οι καταγγέλλοντες ιδιώτες.
Το ΕΣΡ κάλεσε σε απολογία τους υπεύθυνους του Mega για παραβιάσεις του Συντάγματος περί «αντικειμενικής παρουσίασης πληροφοριών και ειδήσεων» και της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας για την «υποχρέωση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών αληθούς, ακριβούς και όσο το δυνατόν πλήρους μετάδοσης γεγονότων» και την «υποχρέωση παρουσίασης των γεγονότων με προσοχή και αίσθημα ευθύνης».
- avgi