ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Το αν είναι θολό το Ποτάμι, δεν θα το κρίνουν οι επαΐοντες των ΜΜΕ, αλλά οι πολίτες

Ακούγοντας την Τρίτη τον Σταύρο Θεοδωράκη, περίμενα περισσότερα. Πιο εξειδικευμένες θέσεις, κάποιες νέες - φρέσκιες ιδέες, να μην είναι μόνος αλλά να παρουσιαστούν και να μιλήσουν και άλλα νέα πρόσωπα και άλλα πολλά... Εκτός αν θέλουν να παραμείνει "το Ποτάμι του Σταύρου"
Όμως  τις τελευταίες ημέρες έχουμε το εξής παράδοξο: Οι επαγγελματίες της πολιτικής , που με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν τα κατάφεραν και πολύ καλά, αφού ευθύνονται για την απαξίωση της πολιτικής,  έγιναν οι πιο αυστηροί κριτές.
Βγήκαν με την κλεψύδρα και περιμένουν στη γωνία τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους "ποταμίσιους του", να πουν ΤΩΡΑ το πρόγραμμα τους, το ευρωψηφοδέλτιο τους, το ΑΜΚΑ τους και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.
Να θυμίσω για την ιστορία, ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε μόλις την περασμένη..
εβδομάδα, τη δημιουργία του νέου πολιτικού κινήματος , ενώ τα άλλα κραταιά κόμματα, στελέχη των οποίων επικρίνουν το νεόκοπο πολιτικό για ανωνυμία, δεν έχουν ανακοινώσει καν τα ευρωψηφοδέλτια τους.
Επίσης αν δεν κάνω λάθος, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δήλωσε επαγγελματίας πολιτικός και έτσι είναι λογικό αν θέλει να διαφοροποιηθεί από τη ξύλινη πολιτική γλώσσα των άλλων, να χρειάζεται κάποιο χρόνο προσαρμογής .
Ναι, μπορώ να περιμένω για να ακούσω τις πολιτικές θέσεις του νέου κόμματος και δεν βιάζομαι. Άλλωστε είμαι από αυτούς που θα αποφασίσουν λίγο πριν φθάσουν στην κάλπη για το τι θα ψηφίσουν. Έχω χρόνο, και προπαντός αυτιά για να τους ακούσω όλους και δεν καταλαβαίνω αυτό τον πανικό και τη βιασύνη για διατύπωση θέσεων τώρα.
Επίσης, αν δεν κάνω λάθος  ευρωεκλογές έχουμε και όχι βουλευτικές εκλογές και ειδικά για αυτή τη θεματολογία δεν έχουμε ακούσει κάποιο πρόγραμμα ή εξαγγελίες από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το Κ.Κ.Ε  και της χρόνιας ρητορικής του,  περί αποχώρησης από την Ε.Ε
Το άλλο παράδοξο τουλάχιστον σε μένα, είναι ότι αν και μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσω κάτι διαφορετικό ή κάτι πειστικό από "το ποτάμι" και μόνο οι αντιδράσεις του πολιτικού κατεστημένου, με οδηγούν να βλέπω θετικά αυτή τη νέα κίνηση, όπως και γενικότερα την εμφάνιση νέων προσώπων στην πολιτική.
Τώρα αναφορικά με τα της συνέντευξης. Εμένα μου αρέσει να γκρεμιστούν τα κάστρα και χωροταξικοί προσδιορισμοί  όπως αυτοί της δεξιάς, της αριστεράς, της κεντροαριστεράς και της ...άνω κάτω Μαγούλας. Θεωρώ ότι αυτοί οι όροι σήμερα έχουν ξεπεραστεί, καθώς τα προβλήματα των πολιτών είναι άλλα  και η πολιτική τους τοποθέτηση, μπορεί να προσδιοριστεί από τις προτεινόμενες λύσεις και όχι από ταμπέλες.
H φράση του Σταύρου Θεοδωράκη, "είμαι αριστερός  αλλά κλέβω και από φιλελεύθερες ιδέες" δεν δείχνει ότι επιδιώκει να καταργήσει αυτές τις ταμπέλες, αλλά να  ψαρέψει σε θολά νερά και να αντλήσει ψηφοφόρους από όλους του χώρους. Και αυτό κατά τη γνώμη συνιστά ψηφοθηρία.
Ακόμη διαφωνώ με την ηθικολογική προσέγγιση που κυριάρχησε στην πρώτη παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη. Το αν είναι άλλοι κακοί  και αυτός καλός θα το αποφασίσω εγώ. Αλλά το να αναλώνεσαι τόσο πολύ στα κακά  των αντιπάλων σου για να πείσεις, χωρίς να εκφράζεις τις δικές σου πολιτικές  θέσεις  και πως θα τις πραγματοποιήσεις, δεν είναι πολιτική αλλά ηθικολογία.
Για παράδειγμα και εγώ συμφωνώ με το να παραταθεί η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας από τους 12 στους 24 μήνες , αλλά περιμένω να ακούσω πώς θα βρεθούν οι πόροι, για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση.
Εν αναμονή λοιπόν, γιατί πετώντας απλά μόνο πέτρες στο ποτάμι χωρίς επιχειρήματα, το μόνο που προκαλείς είναι θόρυβο.

Φώτης Νάκος (αρχισυντάκτης του NEWS247)