ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Λαϊκός καπιταλισμός εκ του προχείρου από Αυγή - Συντάκτες

του Χρήστου Ιωάννου

Εδώ και μερικές εβδομάδες δυο ανώνυμες εταιρείες, η «Αυγή Α.Ε.» και η «Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.» (Εφημερίδα των Συντακτών), ζητούν μέσω δημόσιων ανακοινώσεων κεφάλαια από υποψήφιους επενδυτές ύψους 4.000.000 ευρώ και 412.500 ευρώ αντιστοίχως.
Ωστόσο, οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί και στις δύο περιπτώσεις είναι προβληματικές. Οι δύο εταιρείες καλούν τον κόσμο να βάλει λεφτά σε τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο, χωρίς καμία διατύπωση.. 
και χωρίς ενημέρωση.
Αλλά αυτά τα πράγματα δεν γίνονται έτσι όταν πρόκειται για πώληση μετοχών ανωνύμων εταιρειών, μέσω δημόσιων προσφορών. Οι αυξήσεις κεφαλαίου που απευθύνονται στο ευρύ επενδυτικό κοινό προβλέπονται από τον νόμο 3401/2005 περί δημοσίων προσφορών.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων προϋποθέτουν υποχρέωση σύνταξης και δημοσιοποίησης ενημερωτικού δελτίου όταν απευθύνονται σε κοινό μεγαλύτερο των 100 ατόμων, όπως στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Το ενημερωτικό δελτίο περιέχει σημαντικές πληροφορίες για τη δραστηριότητα των εταιρειών και εγκρίνεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αρμόδια εποπτική αρχή για τις δημόσιες προσφορές.
Όλ’ αυτά γίνονται για να έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές στοιχειώδη ενημέρωση:
Να γνωρίζουν τα οικονομικά των εταιρειών στις οποίες θα συμμετάσχουν. Να γνωρίζουν εάν τα εμπορικά σήματα ανήκουν στις εταιρείες ή σε φυσικά πρόσωπα. Να γνωρίζουν πόσοι, πώς και πόσο πληρώνονται.
Αφού τα πληροφορηθούν αυτά, καθώς και το ποιος έχει τη νομική ευθύνη, τότε μπορούν να αποκτήσουν μερίδιο στις εταιρείες και να αγοράσουν μετοχές τους μέσω αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου.
Αυτόν τον νόμο και τις διαδικασίες ακολουθούν όλοι. Είτε είναι σοβαροί επιχειρηματίες, είτε αποδειχθούν κλέφτες και απατεώνες, είτε δεν πραγματοποιούν όσα υπόσχονται, είτε δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που ζητούν.
Στον νόμο υπάρχουν εξαιρέσεις τις οποίες ήδη οι εκδότες όφειλαν να γνωρίζουν προκειμένου να αποφύγουν τις λακκούβες, τις τρικλοποδιές, τα πρόστιμα και ίσως τις δικαστικές περιπέτειες.
Για παράδειγμα, μπορούν να αποφύγουν όλες τις προβλέψεις του παραπάνω νόμου εάν απευθυνθούν στο κοινό ζητώντας απλή οικονομική ενίσχυση και όχι μέσω πώλησης μετοχών. Επίσης μπορούν να αποφύγουν την εφαρμογή του νόμου εάν η αρμόδια αρχή (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς)… αλληθωρίσει. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά.
Παραταύτα, τα δύο πρότζεκτ τρέχουν παράτυπα. Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη προσοχή ειδικά στην περίπτωση της Αυγής, η οποία αποτελεί κομματική εφημερίδα που στηρίζει-στηρίζεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μεγάλο φαβορί για να κυβερνήσει τη χώρα.
Τέλος πάντων, αφού αποφάσισαν να υιοθετήσουν τις τακτικές του λαϊκού καπιταλισμού προσφέροντας με δημόσιες προσφορές μερίδια των εταιρειών τους στο λαό -όχι τζάμπα αλλά με μετρητά- για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, ας το κάνουν όπως αρμόζει σε λαϊκούς μεν, αλλά πάντως καπιταλιστές: Ακολουθώντας τους κανόνες, και όχι «χύμα» και με προσχηματικές πρακτικές.
Τι θα γίνει αλήθεια εάν κάποιος επενδυτής πάρει μετοχές και μετά προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας απίθανες αποζημιώσεις, επειδή δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία ή γιατί δεν ενημερώθηκε επαρκώς;
- thepressproject.gr
(διαβάστε τι γράφει για το θέμα ο Κώστας Εφήμερος καθώς και τα σχόλια του Χρ. Κάσδαγλη, της Ελενας Ζυγούρα κ.α ΕΔΩ)