ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Oι σκλάβοι, ο αρχιλογιστής και ο νέος διευθυντής του ΣΚΑΪ

Ψήφισμα της Συνέλευσης των Δημοσιογράφων της Τηλεόρασης, του Ραδιοφώνου και του Internet
του ΣΚΑΪ


Οι Δημοσιογράφοι της Τηλεόρασης, του Ραδιοφώνου και του Internet του ΣΚΑΪ δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις νέες απολύσεις που ανακοίνωσε η διοίκηση του Ομίλου. Στο Ραδιόφωνο απολύθηκαν 10 δημοσιογράφοι από το μισθολόγιο, ενώ παράλληλα δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις σε 2 δημοσιογράφους οι οποίοι εργάζονταν με μπλοκάκι για περισσότερα από 5 χρόνια, οπότε απομακρύνθηκαν χωρίς αποζημίωση και δεν έχουν ούτε δικαίωμα υπαγωγής στο Ταμείο Ανεργίας. Στην Τηλεόραση καταγράφηκαν 3 απολύσεις.
Στους 15 απολυμένους του Ομίλου, υπάρχουν 3 απολυμένες μητέρες μονογονεϊκής οικογένειας,..
ένας απολυμένος παντρεμένος με παιδιά -όπου η σύζυγός του έχασε επίσης πρόσφατα τη δουλειά της από το κλείσιμο της ΕΡΤ- ενώ για 10 εξ αυτών ο όμιλος θα καταβάλλει μισθούς μέχρι το τέλος του 2013 σύμφωνα με την ατομική σύμβαση που είχαν υπογράψει! Δηλαδή η διοίκηση αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερο να πληρώνει εργαζόμενους που δεν θα δουλεύουν στην επιχείρηση!
Έτσι, για άλλη μία φορά επαληθεύτηκε και φέτος με τον χειρότερο τρόπο το ανεπίσημο μότο του σταθμού «Και Υπογράφεις Και Απολύεσαι», στέλνοντας στην ανεργία μία σειρά απαραίτητων συναδέλφων για τη παραγωγή του δημοσιογραφικού προϊόντος, ενώ παράλληλα ο χαρακτήρας του σταθμού κινδυνεύει όσο ποτέ.
Είναι η τρίτη χρονιά που η Διοίκηση του Ομίλου, ενώ έχει αποσπάσει εκβιαστικά από τους εργαζόμενους την υπογραφή τους για μειώσεις οι οποίες συνολικά κυμαίνονται μεταξύ 30 και 35%, προχωρά σε απολύσεις αθετώντας την υπόσχεσή της και εκμεταλλευόμενη τη θέση της.
Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι του ΣΚΑΪ στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να προσιδιάζουν με σκλάβους οι οποίοι δεν έχουν οικονομικά κίνητρα και δεν πληρώνονται για την εργασία που προσφέρουν, καθώς οι πύλες των δύο μέσων (τηλεόρασης και ραδιοφώνου) είναι ορθάνοιχτες για να μεταφέρονται οι συντάκτες από το ραδιόφωνο προς την τηλεόραση και τούμπαλιν, να στήνονται μπροστά στις κάμερες ή στα μικρόφωνα και των δύο Μέσων ασχέτως από το ποιο από τα δύο τους πληρώνει, γεμίζοντας το ενημερωτικό πρόγραμμα του σταθμού, το οποίο φυσικά χαρακτηρίζεται από τη διοίκηση ως «φτηνό». Και ενώ οι εργαζόμενοι και στο ένα Μέσο και στο άλλο μειώνονται συνεχώς, το ενημερωτικό πρόγραμμα αυξάνεται. Ήδη στην τηλεόραση έχει φτάσει τις 12,5 ώρες, συμπληρώνοντας τα κενά των παραθύρων στις εκπομπές όλο με τους ίδιους και τους ίδιους.
Όμως η διοίκηση αδιαφορεί για το γεγονός ότι σε όλα τα σημεία της ενημερωτικής παραγωγής ο σταθμός είναι υποστελεχωμένος με αποτέλεσμα ένα εξοντωτικό ωράριο λάστιχο που σχεδόν καθημερινά φτάνει και ξεπερνά το δωδεκάωρο.
Και ο παραλογισμός δεν σταματά στο ωράριο του δωδεκαώρου, καθώς το λογιστήριο του ΣΚΑΪ θεωρεί ότι όλοι εργαζόμαστε οκτώ ώρες την ημέρα. Γι’ αυτό και όποτε κάνουμε στάσεις εργασίας διαιρεί το ημερομίσθιό μας δια οκτώ και κάνει την ανάλογη κράτηση, αφαιρώντας μάλιστα το σύνολο των ωρών της στάσης, ασχέτως αν εκείνες τις ώρες ο δημοσιογράφος εργαζόταν ή ήταν στο σπίτι του.
Σε όλα αυτά λοιπόν λέμε «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!»
Συνέπεια όλων των παραπάνω, η κοινή Συνέλευσης των εργαζομένων στον ΣΚΑΪ  στο Ραδιόφωνο, την Τηλεόραση και το Internet , απαιτεί τα εξής:
  • Επαναπρόσληψη των συναδέλφων που το επιθυμούν και ακύρωση των αντικοινωνικών απολύσεων που οδηγούν συναδέλφους με παιδιά σε αδιέξοδο, καθώς δεν έχουν κανένα εργαζόμενο στο νοικοκυριό τους.
  • Πραγματική δέσμευση για πάγωμα των απολύσεων.
  • Η διοίκηση να σταματήσει να κρύβεται και να έρθει σε άμεση επαφή με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για να αποκαλύψει τις προθέσεις της όσον αφορά τον χαρακτήρα του σταθμού, αλλά και την τήρηση των εργασιακών υποχρεώσεών της (ωράριο, τυφλές περικοπές στις στάσεις εργασίας κλπ)
  • Επαναπρόσληψη του εκλεγμένου εργασιακού εκπροσώπου των συντακτών του Ραδιοφώνου.
Παράλληλα δηλώνουμε προς τη διοίκηση ότι δεν θα δεχθούμε άλλο να προσβάλει την επαγγελματική μας υπόσταση και ατομική μας αξιοπρέπεια, όπου ακόμα και στην ύστατη στιγμή τα διευθυντικά στελέχη του σταθμού προτίμησαν να κρυφτούν πίσω από τον αρχιλογιστή, χωρίς να δώσουν ούτε καν μία εξήγηση για τους λόγους απόλυσης των δημοσιογράφων.
 Δηλώνουμε επίσης ότι θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε πέρα του οκταώρου (κάτι που άλλωστε το λογιστήριο της εταιρίας θεωρεί ότι ισχύει) και παράλληλα θα αντιταχθούμε στους εκβιασμούς για παρουσία και στα δύο Μέσα του Ομίλου χωρίς επιπλέον πληρωμή.
Τέλος θεωρούμε ότι είναι ένδειξη έναρξης σεβασμού προς τους εργαζόμενους, να υπάρξει κάποιου είδους παρουσίαση-ενημέρωση από την πλευρά της διοίκησης και του νέου διευθυντή ειδήσεων, των προθέσεών τους όσον αφορά το προφίλ του σταθμού, αναστρέφοντας έτσι την κακή εικόνα που δημιούργησε η έναρξη της θητείας του, με το μπαράζ των απολύσεων. 
Οι Δημοσιογράφοι του Ομίλου ΣΚΑΪ

Απεργιακές κινητοποιήσεις
Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΙΤΑ και ΕΤΕΡ κηρύξαν 24ωρη απεργία, από τις 13.00 Πέμπτη, 1 η Αυγούστου 2013 έως τις 13.00 της Παρασκευής, 2 Αυγούστου 2013 όλων των δημοσιογράφων, διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων, που εργάζονται στον Τ/Σ «ΣΚΑΙ», στον Ρ/Σ «ΣΚΑΙ 100,3» και στην ιστοσελίδα « skai . gr », λόγω του κλίματος τρομοκρατίας που έχει δημιουργήσει η εργοδοσία στους εργαζόμενους, καθώς προέβη σε 15 παράνομες, αντεργατικές και καταχρηστικές απολύσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των δημοσιογράφων Λεωνίδας Σακλαμπάνης.
Οι Ενώσεις ζητούν την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυθέντων, την επαναφορά της εργασιακής ειρήνης και τον σεβασμό της αξιοπρέπειας και της επαγγελματικής υπόστασης των εργαζομένων.
Για την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013, στις 10 π.μ., έχει προγραμματισθεί νέα συνέλευση των εργαζομένων δημοσιογράφων των σταθμών «ΣΚΑΙ 100,3» και «ΣΚΑΙ TV », στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3 ος όροφος).

Ο εκπρόσωπος δεν αποδέχτηκε και δεν υπέγραψε την απόλυσή του
Ο απολυθείς εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, Λεωνίδας Σακλαμπάνης αναφέρει ότι δεν αποδέχτηκε την απόλυσή του καθώς τη θεωρεί (και είναι) παράνομη και δεν την υπέγραψε. Το λόγο, όπως λέει, θα έχουν τα δικαστήρια.\
Ακολουθεί η λίστα με τα ονόματα των εργαζόμενων που απολύθηκαν από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Απολυμένοι από τον Ρ.Σ. ΣΚΑΙ 100.3:
Νότα Βαφέα
Αρετή Βασιλικού
Έλενα Βογιατζή
Θανάσης Καραγιάννης
Παύλος Χατζηιωαννίδης
Ζηνοβία Σαπουνά
Θανάσης Δολαπτσόγλου
Νίκος Μαθές
Λεωνίδας Σακλαμπάνης
Αγγελική Κρασσά
Αριστοτέλης Παπαπάνος
Νίκος Σταματέλος
Αντώνης Στάμος
Απολυμένοι από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ:
Ιουλία Βελισσαράτου
Δημήτρης Θωμάς
Γιώργος Σόμπολος