ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Η ρεπόρτερ του Καυκάσου στο τιμόνι της εφημερίδας «Le Monde»

Μια σκληρή και ασυμβίβαστη ρεπόρτερ προορίζεται για το τιμόνι της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde». Πρόκειται για την 46χρονη Natalie Nougayrède που ξεκίνησε να δημοσιογραφεί στην εφημερίδα «Liberation». Αργότερα προτίμησε την περιπέτεια του freelancer μεταναστεύοντας στην Ουκρανία. Η «Le Monde» την εμπιστεύτηκε και την προσέλαβε ως ανταποκρίτρια στη Μόσχα. Το 2005 έλαβε το βραβείο Albert – Londres για τα ρεπορτάζ της στην εμπόλεμη Τσετσενία.
Οι τρεις μέτοχοι της εφημερίδας «Le Monde», ο μαικήνας Pierre Bergé, ο ιδιοκτήτης της «Free» Xavier Niel, και ο τραπεζίτης Matthieu Pigasse μετά από έντονες αντιπαραθέσεις κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο της ανταποκρίτριας, η οποία για να τους πείσει αναγκάστηκε να εμφανιστεί τρεις φορές σε συνέντευξη- ανάκριση και όχι μία φορά όπως οι αντίπαλοί της.
Στην ιστορική εφημερίδα επικρατεί ένα μοναδικό για τα εκδοτικά δεδομένα καθεστώς:..
οι επενδυτές προτείνουν, αλλά οι ίδιοι οι δημοσιογράφων ψηφίζουν για να εκλέξουν τον διευθυντή τους. Ο νικητής οφείλει να συγκεντρώσει το 60% των ψήφων. Ο προηγούμενος διευθυντής, ο Ερίκ Ισραέλεβιτς, ο οποίος στις 28 Νοεμβρίου πέθανε στο γραφείο του στην εφημερίδα από έμφραγμα σε ηλικία 58 ετών, είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει το υψηλότατο ποσοστό αποδοχής από τους συναδέλφους του που έφτασε το 74%.
Οι αντίπαλοι της Natalie Nougayrède είναι ο Franck Nouchi, 56 ετών, με σπουδές στην ιατρική, δημοσιογράφος από το 1985, επικεφαλής του περίφημου λογοτεχνικού ενθέτου «le Monde des livres» στη συνέχεια αρχισυντάκτης, αναπληρωτής διευθυντής του τομέα των ειδήσεων, σήμερα διευθυντής του τομέα εκδοτικής ανάπτυξης της εφημερίδας. Ο έτερος αντίπαλος είναι ο Αrnaud Leparmentier, 45 ετών, αρθρογράφος και πρώην ανταποκριτής στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.