ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Γ. Κογιάννης: Μουρούτης και Κεδίκογλου μεθόδευσαν την αποπομπή μου


Την μεθόδευση της αποπομπής του από την θέση του διευθυντή ειδήσεων της ΕΡΤ καταγγέλλει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κογιάννης, ο οποίος σε επιστολή του κάνει λόγο για υλοποίηση της προαναγγελθείσας πολιτικής δίωξής του από τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργο Μουρούτη.
Την απόφαση αποπομπής του Κογιάννη υπογράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Νίκος Σίμος, στην ουσία, όμως αυτή υπαγορεύθηκε -όπως καταγγέλλει ο δημοσιογράφος- από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου και το Μέγαρο Μαξίμου.
Είχε προηγηθεί ο πρωτοφανής καβγάς ανάμεσα σε Κεδίκογλου και Κογιάννη μετά την ασυνήθιστη επίθεση που είχε εξαπολύσει ο πρώτος προς τη Διεύθυνση Ειδήσεων, χαρακτηρίζοντας τους επικεφαλής της «ανεπαρκείς, γιατί χάνουν ειδήσεις». Τότε ο Κογιάννης είχε απαντήσει άμεσα διερωτώμενος..«από πότε οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι λειτουργούν ως αρχισυντάκτες του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ;».
Μάλιστα η νέα διοίκηση της ΕΡΤ είχε ζητήσει εδώ και καιρό την παραίτηση Κογιάννη, αυτός όμως είχε αρνηθεί να παραιτηθεί υποστηρίζοντας ότι δεν τον τοποθέτησε εκεί κανένα κόμμα καθώς ξεκίνησε ως απλός ρεπόρτερ και εξελίχθηκε σταδιακά σε στελεχιακή θέση.
Τελικά ο Κογιάννης απηλλάγη χθες από τα καθήκοντα του Διευθυντή Ειδήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής Κογιάννη:
«Η προαναγγελθείσα πολιτική δίωξή μου από τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργο Μουρούτη – ο οποίος είχε μιλήσει για «ροζ και πράσινα παπαγαλάκια» που «δίνουν τις τελευταίες παραστάσεις... τους στην ΕΡΤ» - υλοποιήθηκε χθες το βράδυ με την αποπομπή μου από τη θέση του Διευθυντή Ειδήσεων. Τύποις, υπογράφει την απόφαση αυτή ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Νίκος Σίμος. Στην ουσία, όμως, αυτή υπαγορεύθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου και το Μέγαρο Μαξίμου. Το ερώτημα είναι εάν γι αυτή την απόφαση ρωτήθηκαν και συμφώνησαν και τα άλλα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που μετέχουν στην κυβέρνηση ή εάν έρχονται απλώς να νομιμοποιήσουν τη βιομηχανία διώξεων και εισβολής γαλάζιων ημετέρων στην ΕΡΤ. Νοιώθω ευτυχισμένος που στα δύο χρόνια που ήμουν Διευθυντής Ειδήσεων πετύχαμε να κάνουμε την ΕΡΤ, σημείο αναφοράς και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του κοινού. Είναι τιμή μου που δεν θα έχω καμία σχέση με την αποδόμηση αυτής της επιτυχίας η οποία ήδη επιχειρείται. Κραυγαλέο παράδειγμα, δε, αυτής της προσπάθειας αποδόμησης και ακύρωσης της ανεξάρτητης λειτουργίας της ΕΡΤ ήταν οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκα από τη διοίκηση και το Μέγαρο Μαξίμου για να μην παίξω μία από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές επιτυχίες της χρονιάς, τη λίστα-φωτιά με τα νέα μέτρα, που είχε αποκλειστικά στη διάθεσή της η ΕΡΤ. Πίεση, βεβαίως, στην οποία δεν ενέδωσα και ακολούθησε η απόφαση απαλλαγής από τα καθήκοντά μου.
Γιώργος Κογιάννης
Δημοσιογράφος
Υ.Γ.: Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους με τους οποίους δουλέψαμε μαζί σ’ αυτά τα δύο πολύ γόνιμα χρόνια»