ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Νέα επεισόδια στον «πόλεμο» για τα μαύρα γιλέκα του Μάκη


Τα ασφαλιστικά μέτρα της εταιρείας (που απορρίφθηκαν), το «τηλεμάρκετινγκ» και η νανοδημοσιογραφία

Η διαμάχη ανάμεσα στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και τον πάλαι ποτέ Δημοσιογράφο και νυν επιχειρηματία Μάκη Τριανταφυλλόπουλο συνεχίζεται με νέα επεισόδια. Αιτία τα νανοβιονικά γιλέκα που πουλάει ο δεύτερος προμοτάροντάς τα μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές του και το σάιτ της zouglas.
Η ιστορία ξεκίνησε όταν στο EXTRA 3 (Κίτρινος Τύπος) ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος επιτέθηκε στον δημοσιογράφο-δημιουργό των εκπομπών της κρατικής τηλεόρασης «Το Κουτί της Πανδώρας». Κι αυτό διότι ο Βαξεβάνης σε εκπομπή του τόλμησε να αποδομήσει τα… θαυματουργά νανοβιονικά γιλέκα του.
Ο Τριανταφυλλόπουλος έκανε τότε λόγο για μαιμού δημοσιογράφους και μαιμού έρευνες και μάλιστα η εταιρία NANOBIONIC, που εισάγει τα «νανογιλέκα» και τα προωθεί μέσω των εκπομπών του, ζήτησε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων και το κατέβασμα της εκπομπής το «Κουτί της Πανδώρας» από το ομώνυνο site και από το site της ΕΡΤ. Το αίτημα της εταιρίας απορρίφθηκε από τη Δικαιοσύνη που επιβεβαίωσε πως οι δημοσιογράφοι μπορούν να ερευνούν, να αποκαλύπτουν και να ενημερώνουν την κοινή γνώμη – κάτι που έκανε κάποτε και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος…
Την ίδια ώρα ο Κ. Βαξεβάνης προσέφευγε στο ΕΣΡ και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ζητώντας να παρέμβουν προκειμένου να..μπει η σήμανση «τηλεμάρκετινγκ» στις εκπομπές του Μ. Τριανταφυλλόπουλου που προωθούν την πώληση των νανοβιονικών γιλέκων.
Σε επιστολή του προς το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) ο Βαξεβάνης αναφέρει χαρακτηριστικά: Από το 2011, ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, προωθεί στην εκπομπή του Κίτρινος Τύπος (αυτή την περίοδο στο κανάλι EXTRA 3) προϊόντα τα οποία αποκαλεί «νανοτεχνολογίας», χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του ως δημοσιογράφου και λειτουργώντας παραπλανητικά. Πέρα από τα θέματα δεοντολογίας τα οποία οφείλει να εξετάσει η ΕΣΗΕΑ, το βασικό θέμα είναι πως μια ενημερωτική εκπομπή, με το πρόσχημα της ενημέρωσης και με την συμμετοχή του παρουσιαστή της, χρησιμοποιεί την πεποίθηση του τηλεθεατή πως ό,τι προβάλλεται είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας, για να πραγματοποιήσει ουσιαστικά τηλεπωλήσεις. Η εταιρεία ΒΙΟΤΕΚ η οποία προωθεί τα προϊόντα αυτά στην Ελλάδα, ιδιοκτησίας Αδελφών Ψιψίκα, στεγάζεται στο 17ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου, στα κτήρια συμφερόντων του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Επίσης το site του δημοσιογράφου zougla.gr (στεγάζεται στο ίδιο κτήριο) που λειτουργεί ηλεκτρονικό κατάστημα για την πώληση των «νανογιλέκων». Είναι προφανές πως η εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου λειτουργεί ως telemarkenting αυτών των προϊόντων. Η προώθηση των προϊόντων εξάλλου όχι μόνο εμφανίζεται απατηλά ως ενημέρωση αλλά δεν γνωστοποιεί μέσω ενδείξεων πως τα υπό πώληση προϊόντα που στην εκπομπή εμφανίζονται ως θαυματουργά, δεν αποτελούν ιατρική θεραπεία ούτε και μπορούν να αντικαταστήσουν οποιαδήποτε άλλη θεραπεία. Ζητώ να εξετάσετε την υπόθεση, για την οποία πιστεύω ότι προκύπτουν θέματα νομικής φύσης και παραπλάνησης του κοινού. Επίσης να απαιτήσετε στην εκπομπή να μπει η ένδειξη «εκπομπή τηλεπωλήσεων» που θα αποδίδει τον πραγματικό χαρακτήρα της προκειμένου να μην εξαπατάται το κοινό. 
-Διαβάστε και το άρθρο του Κ. Βαξεβάνη υπό τον τίτλο: Μάκη άλλο η νανοτεχνολογία, άλλο η νανοδημοσιογραφία