ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πενήντα χρόνια εξεγέρσεις

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ «STREET FIGHTING ΜΑΝ, 50 YEARS OF YOUTH PROTEST»
«Ακούω παντού φιλαράκι μου τους ήχους των ποδιών που παρελαύνουν, των ποδιών που ορμάνε. Γιατί είναι εδώ το καλοκαίρι, γιατί ήρθε ο κατάλληλος καιρός φιλαράκι μου για μάχες στους δρόμους. Το όνομά μου είναι ταραχή και θα φωνάξω, θα ουρλιάξω, τον βασιλιά θα τον σκοτώσω και τους υπηρέτες του θα τους ξεφτιλίσω».

Στίχοι από το άσμα «Street Fighting Man» των Rolling Stones. Τίτλος τραγουδιού ταιριαστός για μια έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στις νεανικές διαδηλώσεις. Τη λένε «Street Fighting Man, 50 Years of Youth Protest», οργανώνεται από τον οίκο «Flash Projects» και ανοίγει τις πύλες της την προσεχή Πέμπτη στο Λονδίνο. Διόλου περιέργως, η έκθεση συμπίπτει με τη συμπλήρωση τριών δεκαετιών από τις ταραχές στη συνοικία του Μπρίξτον, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 250 φύλακες του νόμου και γύρω στους 50 πολίτες. Λεπτομέρειες, στο τραγούδι «Gunds of Brixton» των Clash.
Η διασύνδεση διαδηλώσεων και πενταγράμμου δεν είναι τυχαία. Αντιθέτως, την επεδίωξαν οι διοργανωτές πιστεύοντας ότι η ροκ κουλτούρα (με την απολύτως ευρεία έννοια) έχει εμπνεύσει πλείστες όσες ριζοσπαστικές κινητοποιήσεις αλλά έχει εμπνευσθεί κιόλας από αυτές. Εξ ου και παραθέτουν μεγάλο αριθμό σχετικών φωτογραφιών, για να αποδείξουν του λόγου το αληθές. Η επικεφαλής του «Flash Project», Κρίσταμπελ Αρμσντεν, μας είπε χαρακτηριστικά: «Θέλαμε να καταδείξουμε και να ερευνήσουμε πώς παντρεύονται η μουσική και οι διαδηλώσεις των νέων. Μην ξεχνάτε ότι οι σημερινές οικονομικές συνθήκες, οι δραστικές περικοπές θυμίζουν έντονα τις δεκαετίες του εξήντα και του εβδομήντα. Το αυτό και τα ρεύματα της κοινωνικής αναταραχής».

Μέσα & media / Κ.Ε.