ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Το λουκέτο στο Βήμα και η τρύπα με τα 3 εκατ. του Χάρι Πότερ


Τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στα ΜΜΕ, με την αναστολή έκδοσης του ημερήσιου Βήματος, τις μεθοδεύσεις για μειώσεις μισθών στο ΣΚΑΙ και την μη πληρωμή μισθών στο Alter, καταγράφει στη στήλη του Μέσα & media ο Χρήστος Ξανθάκης:

@ Δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια μου, αλλά σας το έγραψα πριν από δύο εβδομάδες (σ.z. όπως άλλωστε και οι zoornalistas) ότι το στόρι με το κλείσιμο του ημερησίου «Βήματος» είχε περάσει από το «αν» στο «πότε». Αυτό το «πότε» λοιπόν ήρθε προχθές Παρασκευή, οπότε και κυκλοφόρησε το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας. Εννοείται ότι παραμένουν η κυριακάτικη έκδοση καθώς και η ηλεκτρονική εκδοχή, που ανακοινώθηκε ότι θα ανανεωθεί δραστικά από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Εκείνο που δεν έγινε γνωστό είναι αν θα τροφοδοτείται από ανεξάρτητη ομάδα ή από το υπό διαρκή κατασκευή και διαρκή αμφισβήτηση (βλέπε γιοφύρι της Αρτας) newsroom.

@
Οι αιτίες του κλεισίματος; Μα τι άλλο από την οικονομική κρίση, τη διολίσθηση των κυκλοφοριών και τη συντριβή των διαφημιστικών καταχωρίσεων. Υπολογίζεται ότι το ημερήσιο «Βήμα» χρέωνε τον ΔΟΛ γύρω στα 7.000.000 ευρώ τον χρόνο, πράγμα μάλλον οδυνηρό σε τέτοιες εποχές. Τα λεφτά αυτά ήταν.... ανάγκη να εξοικονομηθούν, διότι όπως είπε στους εργαζόμενους του «Βήματος» ο διευθυντής του φύλλου Παντελής Καψής, πρέπει να πέσει ψαλίδι γύρω στα 15.000.000 ευρώ για να ανοίξουν και πάλι οι στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού.

@
Κάπου εκεί
εμφανίσθηκε και η υπόθεση των περικοπών στους μισθούς. Οπως ανέφερε ο Παντελής Καψής, θα μπορούσε να υποβληθεί από τους εργαζόμενους στη διοίκηση της επιχείρησης ένα σχέδιο (για να μην μπλοκάρει τη διαδικασία η ΕΣΗΕΑ, υποθέτω...) με μηδενική μείωση μισθού σε όσους παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα, με μείωση 10% σε όσους παίρνουν από 1.000 έως 2.000 ευρώ και 15% για όλους τους πιο πάνω. Κατ' αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν άλλα 3.000.000 ευρώ το χρόνο («Ο Χάρι Πότερ δηλαδή», όπως δήλωσε και γνωστή φαρμακόγλωσσα) και θα μπουν στο συρτάρι τα όποια σενάρια απολύσεων. Υπό την προϋπόθεση βέβαια, οι μειώσεις να αφορούν όλο τον ΔΟΛ. Κι εδώ μπαίνει βέβαια ένα ερώτημα: Θα ακουστεί ή δεν θα ακουστεί το άσμα «Μια ζωή πληρώνω αμαρτίες αλλωνών», στη Μιχαλακοπούλου;

@ Και με τα υπόλοιπα 5 μύρια τι θα γίνει; Αυτά, δήλωσε ο διευθυντής του «Βήματος», θα τα κερδίσει η επιχείρηση με κάθε είδους περικοπές σε δαπάνες, χαρτιά και δώρα -πράγμα το οποίο προκάλεσε έναν μίνι πανικό, μέχρι να διευκρινισθεί ότι με τα «δώρα» εννοούσε τις σαββατοκυριακάτικες προσφορές. Οσο για το μέλλον, καταγράφτηκε η πρόθεση της ιδιοκτησίας να καταργήσει τις περικοπές αμέσως μόλις η επιχείρηση επανέλθει σε σχετικώς υγιές καθεστώς.

@ Την ίδια ώρα τέθηκαν και στον Σκάι ζητήματα περικοπών 10% στους μισθούς ραδιοφώνου και τηλεόρασης (αντιμετωπίσθηκε με σχετική κατανόηση από τους εργαζόμενους), καθώς και υπογραφή ατομικών συμβάσεων (απερρίφθη μετά βδελυγμίας). Στο Alter, πάλι, ανέβηκαν οι θερμοκρασίες γιατί τον μισθό Νοεμβρίου τον πληρώθηκε ένα μέρος μόνο των εργαζομένων. Η διοίκηση του καναλιού απέδωσε το πρόβλημα σε διαδικαστικά προβλήματα με τις τράπεζες και υποσχέθηκε ότι θα λυθεί αύριο Δευτέρα. Με αφορμή όλα τα ανωτέρω, αλλά και τα μαύρα σύννεφα πάνω από τον κλάδο, η ΠΟΕΣΥ κήρυξε πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τρίτη σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας.

@ Υπάρχει πάντως κι ένα καλό νέο! Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Εκδόσεις Απογευματινή Α.Ε. για έκδοση προσωρινής διαταγής που δεν θα επέτρεπε την είσπραξη χρημάτων από τους εργαζόμενους, με κατασχέσεις ή άλλους νόμιμους τρόπους. Η αίτηση πτώχευσης της εταιρείας εκδικάζεται στις 2 Φεβρουαρίου.