ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

Ομηροι οι εργαζόμενοι στην Περιοδικός Τύπος για 1,5 χρόνο!

ΠΩΣ ΕΝΕΠΛΑΚΗΣΑΝ ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 99 – ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ!

Όταν το φθινόπωρο του 2008 οι ιδιοκτήτες της Περιοδικός Τύπος Α.Ε. άρχισαν να επικαλούνται προβλήματα, να μιλούν για την επερχόμενη κρίση και να ζητούν περικοπές, κανείς δεν φανταζόταν ότι μετά από δυο χρόνια πάνω από 100 εργαζόμενοι και δεκάδες εξωτερικοί συνεργάτες θα βρίσκονταν όμηροι μιας σχεδόν διαλυμένης επιχείρησης η οποία με διάφορα «τρικ» εξακολουθεί να κυκλοφορεί εκδόσεις και να νέμεται έσοδα, χωρίς να έχει πληρώσει νόμιμες αποδοχές και αποζημιώσεις στους δημιουργούς αυτών των εκδόσεων.
H εργοδοσία προσέφυγε στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Νόμου, τη λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία», τον Ιούνιο του 2009 και η επιχείρηση μπήκε σε καθεστώς «προσωρινής διαταγής» (δηλ. προστασίας από κάθε απαίτηση) μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία. Στο δικαστήριο οι εργαζόμενοι (οι οποίοι φυσικά δεν είχαν ενημερωθεί από την ιδιοκτησία, αλλά παρενέβησαν στο «παρά 5») ζήτησαν: α) να εξαιρεθούν οι αποδοχές τους από την «προσωρινή διαταγή» και β) να απαγορευτεί κάθε.... μεταβίβαση υλικής ή άυλης περιουσίας της επιχείρησης. Το δικαστήριο δέχτηκε μόνο το δεύτερο, το οποίο και αποδείχτηκε σωτήριο, αφού μέχρι σήμερα δεν μπορεί να μεταβιβαστούν οι τίτλοι των περιοδικών και αυτό μας δίνει τη δύναμη να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε αποπληρωμές μισθών.
Η οικογένεια Ανεμοδουρά, στην οποία ανήκει η επιχείρηση, κατέχει ή μετέχει σε πολλές ακόμα εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ακόμα και σήμερα, που η επιχείρηση χρωστά πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ στους εργαζόμενους, οι ιδιοκτήτες της είναι μέτοχοι του Πρακτορείου Άργος, κυκλοφορούν προστατευμένοι από το νόμο και συνεργάζονται ελεύθερα με συναφείς επιχειρήσεις (τελευταία συμφωνία έγινε με την Ίριδα και τον Στ. Ψυχάρη). Την ίδια στιγμή 100 και πλέον εργαζόμενοι είναι όμηροι: άνεργοι χωρίς να έχουν απολυθεί, απολυμένοι χωρίς να έχουν αποζημιωθεί, εργαζόμενοι χωρίς να έχουν κατοχυρώσει τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Με την «εμπειρία» αυτής της ομηρίας, οι εργαζόμενοι στην Περιοδικός Τύπος ΑΕ δηλώνουν αλληλέγγυοι προς τους συναδέλφους τους στην Απογευματινή και καλούν τα σωματεία του Τύπου να προχωρήσουν επιτέλους σε ένα άμεσο σχέδιο αγωνιστικής παρέμβασης, ώστε να μην απολαμβάνουν ασυλίας οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, όταν τόσο κατάφωρα παραβιάζουν δικαιώματα και χρησιμοποιούν τα μέσα που κατέχουν για επιχειρηματικές ή άλλες δραστηριότητες στις πλάτες των εργαζομένων τους.