ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Και με ποινικές συνέπειες το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους

Εκτός νόμου και με ποινικές συνέπειες τίθεται από σήμερα Παρασκευή 1η Οκτωβρίου το κάπνισμα, το οποίο απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και εργασιακούς χώρους, καθώς και σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.
Ο Σεπτέμβριος, μήνας προσαρμογής για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου τελείωσε, ανοίγοντας για ακόμη μια φορά τη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα του καπνού με τις υπέρ και τις κατά τοποθετήσεις να παίρνουν κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές προεκτάσεις, με τον νόμο να φαντάζει να μην εξασφαλίζει ακόμη την ειρηνική συνύπαρξη των αντιμαχόμενων μεριών.

"Όπου υπάρχει καπνός…επιλέγουμε" λέει το Συντονιστικό Επαγγελματιών Καφέ Μπαρ Εστιατορίων, καλώντας τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων σε συγκέντρωση όλων των επαγγελματιών εστίασης και αναψυχής, την Παρασκευή 1η Οκτώβρη στο υπουργείο Υγείας.
Ισχυρίζονται ότι σε ευρωπαϊκές χώρες όπου εφαρμόστηκε η απαγόρευση, όπως η Ισπανία και η Αυστρία, έπειτα από λίγο καιρό ουσιαστικά κατέστη ανενεργή εξαιτίας της αντίδρασης από τα μαγαζιά και τους πελάτες τους.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή απαγόρευση του καπνίσματος ακόμη και στα αυτοκίνητα, ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος τόνισε ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η επιβολή προστίμων και ότι "εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνονται και συστάσεις όσων καπνίζουν στο αυτοκίνητο τους, όταν σε αυτό επιβαίνουν παιδιά".

Τα πρόστιμα

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια με τα οποία επιβάλλονται τα πρόστιμα στους.... καπνιστές: "Ένας καπνιστής, που καπνίζει στο γραφείο του, θα τιμωρείται με πρόστιμο 50 ευρώ, αλλά κάποιος που ανάβει τσιγάρο σε χώρους ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία, π.χ. σε ένα νοσοκομείο, θα πληρώνει 100 ευρώ.

Τα ανώτατα πρόστιμα αφορούν ομάδες επαγγελματιών, όπως οι οδηγοί, οι οποίοι επιτρέπουν τη χρήση καπνού σε μέσα μεταφοράς, για τα οποία φέρουν την ευθύνη.

Αν ο καπνιστής δεν συνεργαστεί με τους ελεγκτές, αρνηθεί να σβήσει το τσιγάρο, τους εξυβρίσει ή δεν δεχθεί να παραλάβει την κλήση, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με αυτόφωρο", αποσαφήνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Α. Δημόπουλος.

"Φυσικά, εκτός από τον καπνιστή θα τιμωρείται και ο υπεύθυνος του χώρου, ο οποίος μπορεί να είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου, διευθυντής τραπεζικού υποκαταστήματος, διοικητής νοσοκομείου κ.α. Μάλιστα, τα πρόστιμα στις περιπτώσεις αυτές θα είναι μεγάλα και θα κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ".

"Μετά την 4η υποτροπή το κατάστημα θα κλείνει για 10 ημέρες και μετά την 5η οριστικά" συμπλήρωσε. Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ.. εξαιρούνται της εφαρμογής του νόμου ως την 31η Μαϊου 2011.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ