ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 9 Μαΐου 2025

Κεντρώος, υπερασπιστής φτωχών και αδυνάτων αλλά και με σκοτεινά σημεία


Αν και γεννημένος στο Σικάγο από πατέρα Γάλλο και μητέρα Ιταλίδα, ο μέχρι χθες καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ και νυν Πάπας Λέων 14ος έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα τελευταία χρόνια υπήρξε στενότατος συνεργάτης του προκατόχου του, του ιταλικής καταγωγής Αργεντινού Πάπα Φραγκίσκου, διοικώντας στιβαρά το λεγόμενο Δικαστήριο για τους Επισκόπους. Παρά την ονομασία του, δεν είναι δικαστήριο αλλά η σημαντικότατη υπηρεσία του Βατικανού που εξετάζει εξονυχιστικά τους καθολικούς ιερωμένους που προαλείφονται για καρδινάλιοι.

Τους δύο Πάπες τούς ένωνε και η σταθερή αναφορά στη Λατινική Αμερική. Ο Λέων ο 14ος διακόνησε στο Περού επί δεκαετίες και έχει διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και περουβιανή. Περιγράφεται ως κεντρώος, γραφειοκράτης, προστάτης των φτωχών και των μεταναστών, καθώς και άριστος γνώστης των κανόνων λειτουργίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Μιλάει άπταιστα πέντε γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, γαλλικά και πορτογαλικά) και διαβάζει άλλες δύο (γερμανικά και λατινικά).

Ανήκει στο ισχυρό Τάγμα των Αυγουστινιανών που ιδρύθηκε στη μεσαιωνική Ιταλία το 1244 από ολιγομελείς κοινότητες επαιτών μοναχών. Σήμερα το τάγμα δρα σε περισσότερες από 50 χώρες με τρίπτυχο την κατήχηση, τη φιλανθρωπία και την εκπαίδευση, ενώ τα οικονομικά του είναι ανθηρά.

Μετά τις πρώτες του θεολογικές σπουδές στο Σικάγο, ο Πρέβοστ πήγε το 1982 στη Ρώμη, σε ηλικία 27 ετών, όπου ειδικεύτηκε στο κανονικό δίκαιο και χειροτονήθηκε ιερέας. Εγκαταστάθηκε στο Περού το 1985 όπου διακόνησε ως ιεραπόστολος και εκπαιδευτικός. Εκεί έγινε επίσκοπος το 2015 ενώ αργότερα πήγε στο Βατικανό και προήχθη σε αρχιεπίσκοπο το 2023.

Δεν είναι... ψεκασμένος

Ο Πρέβοστ είναι αρκετά δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον περασμένο Φεβρουάριο υπενθύμισε στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, μέσω ανάρτησης στο «Χ», ότι «ο Χριστός δεν μας ζητάει να διαβαθμίζουμε την αγάπη μας για τους άλλους». Πάντως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε θετικά την εκλογή και διαβεβαίωσε ότι «ανυπομονεί να συναντηθεί μαζί του». Εκατοντάδες ήταν τα ανάλογα μηνύματα από ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος Ποντίφικας δεν είναι... ψεκασμένος. Το 2020 και το 2021 χρησιμοποίησε τον λογαριασμό του στο τότε Twitter, αλλά και κάθε δημόσιο βήμα, για να ενθαρρύνει τους πιστούς να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και να κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο για τον Covid-19.

Επίσης το 2020, στον απόηχο της δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, έγραψε την ακόλουθη ανάρτηση: «Οι ηγέτες της Εκκλησίας πρέπει να μιλήσουν περισσότερο για το θέμα. Να απορρίψουμε τον ρατσισμό, να αναζητήσουμε τη δικαιοσύνη».

Ανέχτηκε παιδεραστές

Εχει όμως και τρία σκοτεινά σημεία για ανοχή σε σκάνδαλα παιδεραστίας τα οποία γενικότερα ταλανίζουν την Καθολική Εκκλησία. Στη μία περίπτωση, το 2000, ενέκρινε την ένταξη του Αμερικανού ιερέα Τζέιμς Ρέι, επίσης Αυγουστινιανού, στην αδελφότητα του αγίου Τζον Στόουν στο Σικάγο. Στον συγκεκριμένο κληρικό είχε απαγορευτεί το 1991 να τελεί δημοσίως τα ιερουργικά καθήκοντα «λόγω αξιόπιστων καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων».
Η έδρα της αδελφότητας βρίσκεται δίπλα σε σχολείο και ο Πρέβοστ δεν ενημέρωσε τη διεύθυνση και τους γονείς των μαθητών για το παρελθόν του νέου μοναχού, ο οποίος απομακρύνθηκε το 2002 όταν έγιναν πιο αυστηροί οι εσωτερικοί έλεγχοι της Καθολικής Εκκλησίας για κρούσματα παιδεραστίας και κακοποίησης.

Στη δεύτερη περίπτωση, στο Περού, οργάνωση θυμάτων κατήγγειλε δημοσίως τον Πρέβοστ ότι δεν απέτρεψε τον διορισμό του Αμερικανού ιερέα Ρίτσαρντ ΜακΓκραθ στη διεύθυνση καθολικού Γυμνασίου και Λυκείου. Ο διορισθείς είχε επίσης κατηγορηθεί για σεξουαλικές επιθέσεις σε μαθητές.

Τέλος, το 2022 στην επισκοπή της πόλης Τσικλάγιο στο Περού, δύο ιερείς κατηγορήθηκαν για κακοποίηση τριών κοριτσιών. Ο Πρέβοστ τις προέτρεψε να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και δρομολόγησε εσωτερική έρευνα. Ωστόσο υπήρξαν πληροφορίες ότι η επισκοπή είχε προτείνει να πληρώσει 150.000 δολάρια στα κορίτσια ως αντάλλαγμα για τη σιωπή τους.

Γιώργος Ι. Αλλαμανής
Εφημερίδα των Συντακτών (9.5.2025)