ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Μεγάλο φιάσκο με τις φορολογικές δηλώσεις


Αφόρητες πιέσεις και χαώδεις καταστάσεις δημιουργεί η ροπή του υπουργείου Οικονομικών και της ηγεσίας της ΑΑΔΕ προς το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», στους τομείς της ψηφιοποίησης των φορολογικών διαδικασιών και συναλλαγών, της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων κ.λπ. Η υπερεπίσπευσή τους και οι ανεπαρκέστατες προθεσμίες για την ολοκλήρωσή τους όχι μόνο πιέζουν αφόρητα φορολογούμενους και φοροτέχνες-λογιστές, αλλά και δημιουργούν τραγελαφικές και αδιέξοδες καταστάσεις.
Παρόλο που φέτος έχουν προστεθεί επιπλέον απαιτητικά αντικείμενα στη διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων, δόθηκε η πλέον ανεπαρκής προθεσμία για την κατάθεσή τους. Ετσι, 17 ημέρες πριν από τη λήξη της, 2.100.000 φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ανέβει στο σύστημα, καθιστώντας την προθεσμία πρακτικά άκυρη! Επιπλέον, αντί των 1.500.000 προσυμπληρωμένων δηλώσεων, τελικά υποβλήθηκαν μόνο 423.000 και για πολλές εξ αυτών θα πρέπει να κατατεθούν τροποποιητικές γιατί υπήρχαν λάθη! Ετσι, ο αριθμός του συνόλου των δηλώσεων που απομένει φτάνει τα 2,5 εκατομμύρια – σε 17 ημέρες!
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο myDATA υπήρχαν κενά ή λάθη τα οποία διορθώθηκαν πολύ αργά, κάποια δε εξ αυτών παραμένουν ακόμη και σήμερα!
- απόσπασμα από ρεπορτάζ του Πάνου Κοσμά στην Εφημερίδα των Συντακτών (ΕΔΩ)