ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

«O Άλλος Άνθρωπος»: Πόρισμα για ξέπλυμα χρήματος – Τι λέει ο Κ. Πολυχρονόπουλος


Σοκ προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» σχετικά με πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που αφορά τον ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο.
Ο κ. Πολυχρονόπουλος έγινε γνωστός από τα συσσίτια που προσέφερε σε πρόσφυγες και ανέργους. Μάλιστα έχει τιμηθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ ο αρχιμάγειρας της Προεδρίας προσέφερε τρεις φορές την εβδομάδα από 150 μερίδες φαγητό για το έργο της κοινωνικής κουζίνας «Ο Αλλος Ανθρωπος».
Πάντως σύμφωνα με το δημοσίευμα στο πόρισμα της Αρχής, φέρεται ότι ο κ. Πολυχρονόπουλος μαζί με μία συγγενή του και έναν συνεργάτη του, συγκρότησαν οργάνωση από τον Ιανουάριο του 2020, πείθοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων να προβούν σε δωρεές για την κοινωνική κουζίνα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα επρόκειτο για απάτη, καθώς «το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών, το αποκόμισαν παρανόμως οι ίδιοι».


Σύμφωνα με το δημοσίευμα το ποσό που αποκόμισαν ανέρχεται σε τουλάχιστον 600.000 ευρώ ενώ
η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διέταξε τη δέσμευση κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων, επενδυτικών στοιχείων και επενδυτικών προϊόντων, τόσο του κ. Πολυχρονόπουλου, όσο και των δύο φερόμενων συνεργών του.
Οι ελεγκτές επισημαίνουν στο πόρισμα ότι τα χρήματα από τις δωρεές κατατίθεντο στους λογαριασμούς των δύο συνεργών του. Από εκεί γίνονταν κινήσεις λογαριασμών σε εταιρείες παροχής τυχερών παιχνιδιών αλλά και μέσω αναλήψεων μετρητών, διαπράττοντας τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης ή ένταξης σε αυτή καθώς και της απάτης.
Στο μικροσκόπιο των ερευνών βρέθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δύο φερόμενων συνεργών του, καθώς ο ίδιος δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό.
Οι κατηγορίες που περιγράφονται στο πόρισμα είναι ιδιαίτερα σοβαρές και αφορούν σε έναν από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Η πρωτοβουλία της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» αγκαλιάστηκε από επώνυμους και ανώνυμους, ενώ μετείχαν πλήθος εθελοντών, από διάσημους τραγουδιστές έως και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

Πολυχρονόπουλος: «Αν έχω κάνει ξέπλυμα να έρθουν να με πάρουν»

Πάντως ο ίδιος ο κ. Πολυχρονόπουλος αρνείται όσα περιγράφονται στο πόρισμα. «Να με ψάξουν καλά, δεν έχω κανέναν πρόβλημα και να έρθουν να με πάρουν αν κάνω ξέπλυμα μαύρου χρήματος» δήλωσε στον Alpha.
Όπως ανέφερε, «δεν είναι μόνο 600.000 ευρώ. Είναι πάνω 1,5 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Μόνο το φαγητό που έχουμε μοιράσει, μιλάμε για 18 εκατομμύρια μερίδες φαγητό, υπολογίστε μόνοι σας πόσα λεφτά κάνουν».