ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Πολυτεχνείο, μισός αιώνας μετά… τα αιτήματα πιο επιτακτικά


Μετά από μισό αιώνα, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει συνυφασμένη με τους αγώνες για μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα, Δημοκρατία και Ελευθερία. Δυστυχώς, ακόμα και ύστερα από 50 χρόνια, τα αιτήματα της εξέγερσης εκείνου του Νοέμβρη τίθενται ακόμα πιο επιτακτικά, καθώς τα όρια της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας των λαών δοκιμάζονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με αποκορύφωση -μετά την Ουκρανία- την τραγική αναζωπύρωση του παλαιστινιακού με περισσότερους από έντεκα χιλιάδες (11.000) νεκρούς αμάχους μέχρι τώρα, εκ των οποίων τα μισά παιδιά, θύματα των ανηλεών επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα.

Βασική πλευρά του αγώνα ενάντια στη χούντα ήταν αυτή για την ελευθερία του Τύπου, που υπήρξε θύμα της δικτατορίας, παράλληλα με αυτό της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών από την πρώτη στιγμή.

Σ’ αυτή ακριβώς τη δύσκολη περίοδο, που οι διαχρονικές ανθρώπινες αξίες ακόμα και για το δικαίωμα στη ζωή λαών αμφισβητούνται, η άσκηση της αξιόπιστης δημοσιογραφίας και της προάσπισης της ελευθεροτυπίας, γίνεται πιο δύσκολη και επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους, που κινδυνεύουν με διώξεις, παρακολουθήσεις, αγωγές, φυλακίσεις, δολοφονίες από οργανωμένα συμφέροντα (Δάφνη Γκαλιζία, Γιώργος Καραϊβάζ, κ.α.), ακόμα και με θάνατο ως «παράπλευρες απώλειες» στις πολεμικές ανταποκρίσεις. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τριάντα οκτώ (38) δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν έως τώρα, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν -και άλλοι αγνοούνται- στη Γάζα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καλεί τα μέλη των Ενώσεων Συντακτών της χώρας για μια ακόμα φορά να υπερασπίσουν την αλήθεια στην Ενημέρωση, διατρανώνοντας πως η ελεύθερη, αξιόπιστη, ερευνητική και αντικειμενική δημοσιογραφία είναι ο βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας και το ασφαλές όριο σε κάθε μορφής έλεγχο και χειραγώγηση από την πολιτική και οικονομική εξουσία.