ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Υψηλή τηλεθέαση, δεν (μας) έπεισε η Παραλία...


Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Η Παραλία» της ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας. Και το είδαμε στο ertflix καθώς στο τρέιλερ γινόταν αναφορά στα Μάταλα της δεκαετίας του ΄60 και του ΄70, όταν η παραλία της Κρήτης έγινε διάσημη από την παραμονή εκεί των χίπηδων. Πάντως το πρώτο επεισόδιο που ήταν γυρισμένο σε φυσικούς χώρους δεν έπεισε και δεν έπιασε καθόλου την ατμόσφαιρα της εποχής. Μόνο κάτι σκόρπιοι χόρευαν, έπιναν και... φιλιόντουσαν. Η τελευταία σκηνή-εικόνα του πρώτου επεισοδίου έσωσε κάπως την παρτίδα.
Η τηλεθέαση πάντως ήταν υψηλή και το Harddog γράφει σχετικά:

Το πρώτο σίριαλ της περιόδου άρχισε με υψηλά νούμερα. Η πρεμιέρα της «Παραλίας» άνοιξε τις πύλες για τις πολλές προγραμματισμένες σειρές των ελληνικών καναλιών, με την αρχή να γίνεται από την ΕΡΤ. Το πρώτο επεισόδιο το βράδυ της Δευτέρας είχε 12,6% στο σύνολο των τηλεθεατών και 11,6% στις ηλικίες 18-54 που διαμορφώνουν το αποκαλούμενο «δυναμικό κοινό». Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen υπολογίζεται ότι ότι το επεισόδιο είδαν 446.000 θεατές, αριθμός υψηλός για τα δεδομένα της δημόσιας τηλεόρασης. Μένει να δούμε, πάντως, αν η «Παραλία» διατηρήσει αυτή την αποδοχή τού κοινού όταν βγουν στον αέρα και οι άλλες σειρές από όλα τα κανάλια και δεν «παίζει» μόνο της στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης.

Η «Παραλία» είναι σίριαλ εποχής. Η ιστορία τής σειράς εκτυλίσσεται στην Κρήτη, στα Μάταλα της δεκαετίας του ΄60 και του ΄70, όταν η παραλία τους έγινε διάσημη από την παραμονή εκεί των αλλοδαπών χίπηδων με τους έρωτές τους και την ελεύθερη από δεσμεύσεις ζωή. Γι’ αυτό πολλοί από τους διαλόγους της σειράς είναι στην αγγλική γλώσσα. Το πρώτο επεισόδιο είχε μια δολοφονία, που δημιουργεί προϋποθέσεις μυστηρίου, και μια σχετικά «καυτή» ερωτική σκηνή που ίσως είναι ένα πρώτο δείγμα για τη συνέχεια, καθώς ο έρωτας στα Μάταλα της εποχής ήταν απενεχοποιημένος.

Είναι προφανής η θέληση της παραγωγής να έχει γυρίσματα με κινηματογραφική αίσθηση και όχι τη βιαστική καταγραφή που έχουν οι καθημερινής προβολής σειρές. Τα βασικά γυρίσματα έγιναν σε φυσικούς χώρους στην Κρήτη όπου το συνεργείο δούλεψε για περίπου έναν μήνα.

UPD Το δεύτερο επεισόδιο «έτρεξε» κάπως καλύτερα. Ιδωμεν (στο ertflix).