ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Οι εμμονές Ζούλα για «άριστους» και «άχρηστους» στην ΕΡΤ


Ο ελληνικός λαός πληρώνει για μια δημόσια ΕΡΤ που παραδίδεται σε ιδιώτες

"Η διοίκηση Ζούλα παροπλίζει τη δημόσια ΕΡΤ και κατευθύνει τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών σε εργολάβους. Δεν έχει τέλος το πάρτι με τις μεικτές παραγωγές την ίδια ώρα που αποψιλώνονται από ενημερωτικό πρόγραμμα τα εδραιωμένα, στο τηλεκοντρόλ και τη συνείδηση των τηλεθεατών, κανάλια της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ3".
Tα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση των εκπροσώπων των εργαζομένων, Γιάννη Δάρρα και
Μανώλη Παπανικήτα στο ΔΣ της ΕΡΤ .
Στην ανακοίνωση των εκπροσώπων επισημαίνεται:
"Η δημιουργία του ΕΡΤnews επεκτείνει απλά χώρο και χρόνο για προγράμματα που δημιουργούν οι ιδιώτες και πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω του ανταποδοτικού τέλους. Η πολλά υποσχόμενη ιδέα για 24ωρη ενημέρωση, μένει μέχρι τώρα «πουκάμισο αδειανό» αφού περιορίζεται στην ανακύκλωση ειδήσεων που θα χώραγαν και σε ένα πολυθεματικό κανάλι, επιλεγμένες ώστε να μην «ενοχλούν». Σε μία συχνότητα μάλιστα που οι τηλεθεατές ακόμα την ψάχνουν και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας όσο και αν την αναζητήσουν δεν θα την βρουν.
Στο πρόγραμμα της ΕΡΤ1 είναι αμφίβολο αν υπάρχουν έστω και λίγα λεπτά της ώρας αμιγώς εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ, εκτός από δυο δελτία ειδήσεων που παράγονται από το ΕΡΤnews και προβάλλονται και στις δυο συχνότητες.

Ακυρώνεται βίαια ο ιδιαίτερος ρόλος της ΕΡΤ3, να υπηρετεί το δικαίωμα της περιφέρειας στην ενημέρωση τον οποίο διατηρούσε από την ίδρυσή της ως η μοναδική συχνότητα πανελλαδικής εμβέλειας εκτός Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό ο ενημερωτικός ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καθίσταται ελλειμματικός και γεωγραφικά περιορισμένος, ενώ το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3 απαξιώνεται επαγγελματικά και παροπλίζεται.

Η απαξίωση και ο παροπλισμός του έμπειρου δυναμικού της ΕΡΤ εκδηλώνεται σταθερά και με συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Τελευταίο θύμα της εμμονικής αντίληψης Ζούλα για «άριστους» και «άχρηστους» η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου. Η επιτυχημένη εκπομπή «Αυλή των χρωμάτων» από εσωτερική παραγωγή με μηδαμινό κόστος, μετατράπηκε πριν ενάμιση χρόνο σε μεικτή παραγωγή με κόστος 10.000 ευρώ το επεισόδιο. Στο ΔΣ της 7ης Σεπτεμβρίου 2023 ανακλήθηκε η δημοσιευμένη απόφαση για την συνέχιση της έως το τέλος του χρόνου.
 Οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν ψηφίσει για την ανανέωση της μεικτής παραγωγής με επιχειρήματα για την ποιότητα και την τηλεθέαση που κατέχει, ψήφισαν σήμερα την κατάργηση της πριν καν ξεκινήσει η νέα σεζόν. Πολύ βολικά εκπαραθύρωσαν έτσι άλλο ένα πρόσωπο της ΕΡΤ, την Αθηνά Καμπάκογλου. Η παραγωγή συνεχίζεται, προσχηματικά ως νέα εκπομπή και με κόστος που ανεβαίνει στις 15.000 ευρώ ανά επεισόδιο.

Συνεχίζονται, σχεδόν καθημερινά, οι αθρόες προσλήψεις με συμβάσεις έργου. Σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση η ΕΡΤ απασχολεί με συμβάσεις έργου και μέσω εργολαβικών εταιρειών και μεικτών παραγωγών 526 εργαζόμενους εκ των οποίων περίπου οι 150 είναι δημοσιογράφοι. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ ζητήσαμε για άλλη μια φορά ενημέρωση για τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων καθώς και σχεδιασμό για το προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία του ΕΡΤnews. 
Το περιβόητο στρατηγικό σχέδιο Ζούλα ουδέποτε κατέγραψε το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για τη λειτουργία της ΕΡΤ. Έτσι δεν αναπληρώνονται οι οργανικές θέσεις των εκατοντάδων εργαζομένων που αποχωρούν ετησίως με συνταξιοδότηση. Ταυτόχρονα η εμμονική προτίμηση του κ. Ζούλα σε ανθρώπους «της αγοράς» οδηγεί σε τραγελαφικές καταστάσεις. Εκλεκτοί του λαμβάνουν αποφάσεις και δίνουν εντολές χωρίς να έχουν καμία αρμοδιότητα και άρα καμία ευθύνη, προκαλώντας χάος στη λειτουργία της ΕΡΤ.

Ο ελληνικός λαός πληρώνει για μια δημόσια ΕΡΤ η οποία παραδίδεται σε ιδιώτες. Χωρίς καν να υπάρχει επαρκής λογοδοσία και διαφάνεια για τα εκατομμύρια που κατευθύνονται σε εταιρείες παραγωγής. Ο τρόπος με τον οποίο καταρτίζονται τα κοστολόγια προκαλεί συχνά ερωτηματικά για σπατάλες όπως οι τρεις μακιγιέζ για μια εκπομπή, σε πρόσφατη εισήγηση. Την ίδια ώρα η διοίκηση Ζούλα υποβάθμισε την κάλυψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ αποφασίζοντας να μην στείλει στη Μανίλα ούτε ένα τηλεοπτικό συνεργείο.

Στο ίδιο πνεύμα καταρτίστηκε και ο προϋπολογισμός για το 2024. Το ΔΣ της 7ης Σεπτεμβρίου ενέκρινε ισοσκελισμένο σχέδιο προϋπολογισμού με μηδενικό δημοσιονομικό πλεόνασμα και 3 εκατομμύρια μέρισμα προς το Ελληνικό δημόσιο, παρότι η κυβέρνηση ζήτησε δημοσιονομικό πλεόνασμα 8 εκατομμυρίων ευρώ και μέρισμα προς το Ελληνικό δημόσιο 10 εκατομμύρια ευρώ. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ως εκπρόσωποι των εργαζομένων ξεκαθαρίσαμε ότι σε περίπτωση που δεν αποδώσει δεν θα ανεχθούμε να «πληρώσουν το μάρμαρο» οι εργαζόμενοι, αφού η δέσμευση κονδυλίων για το 2024 φτάνει ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Γιάννης Δάρρας
Μανώλης Παπανικήτας

Εκπρόσωποι εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ"