ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Politico για Predator: Η κυβέρνηση είπε στην Κομισιόν να μην ασχολείται


Τη στιγμή που το θερμόμετρο ανεβαίνει εντός της χώρας με τη βουλή να κινείται σε ρυθμούς σκανδάλου υποκλοπών, έρχεται ένα δημοσίευμα από το Politico να ταράξει ακόμη περισσότερο τα νερά.
Η ιστοσελίδα ευρωπαϊκών ειδήσεων αναφέρεται σε απαντητική επιστολή (από τις 2 Αυγούστου) του μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας στην Ε.Ε. προς την επιτροπή δικαιοσύνης της Κομισιόν, η οποία ζητούσε εξηγήσεις για το Predatorgate (στις 29 Ιουλίου).
Σε αυτή, εμμέσως πλην σαφώς, η κυβέρνηση καλεί τις Βρυξέλλες να σταματήσουν να ασχολούνται, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά και βάλλοντας κατά της αξιοπιστίας και της αντικειμενικότητας των μέσων ενημέρωσης που προχώρησαν σε αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις.
Σύμφωνα με το Politico στην επιστολή αναφέρεται: Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη ευαισθησία, θα το θεωρούσαμε σώφρον στο μέλλον να αποφύγετε να ενστερνιστείτε βιαστικά συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που έρχονται από πολιτικά ΜΜΕ που δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και αντικειμενικότητά τους.
Η ιστοσελίδα σχολιάζει ότι αν και η Αθήνα επιμένει ότι «οι ελληνικές αρχές είναι στη διάθεση της Κομισιόν σε πνεύμα συνεργασίας και με τη διάθεση να εργαστούμε ως ομάδα για τον κοινό μας στόχο να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου» το μήνυμα είναι σαφές: Μην ασχολείστε.
«Πιστεύω πραγματικά ότι ένα τέτοιο πρώτο βήμα θα ήταν πιο εποικοδομητικό από το να μπούμε σε διαδικασία αλληλογραφίας βασισμένη σε αναφορές στα ΜΜΕ που μένει να αποδειχθούν εάν είναι τεκμηριωμένες» αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής.

Το Politico, οι υποκλοπές και η επιβεβαίωση της συγκάλυψης

Η κυβέρνηση πασχίζει να «θάψει» το σκάνδαλο υποκλοπών, αλλά οι αποκαλύψεις την εκθέτουν καθημερινά. Μετά το νέο χτύπημα από το Politico κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη πράξη σύγκρουσης στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στην επίθεση και κάνει λόγο για επιβεβαίωση της απόπειρας συγκάλυψης.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος, με δήλωσή του, υπογραμμίζει ότι το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας καταγράφει ότι η κυβέρνηση επικαλέστηκε προς την Κομισιόν λόγους εθνικής ασφάλειας και απαξίωσε τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο ο πρωθυπουργός υποστήριζε την ίδια περίοδο ότι δεν γνώριζε τίποτα.
«Κάθε μέρα που περνάει οι κινήσεις Μητσοτάκη θα αποκαλύπτουν ακόμα πιο βαθιά την ενοχή του» καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αναλυτικά:
"Η σημερινή αποκάλυψη του Politico επιβεβαιώνει πως μόνος στόχος του κ. Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, ήταν η συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.
Όταν η Κομισιόν στις 29 Ιουλίου ζήτησε με επιστολή της εξηγήσεις για το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, η κυβέρνηση, στις 2 Αυγούστου, απάντησε ζητώντας να μην ασχοληθούν, επικαλούμενη «λόγους εθνικής ασφάλειας» και απαξίωσε τις αποκαλύψεις των Μέσων.
Τότε που υποτίθεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήξερε τίποτα.
Η συνέχεια είναι γνωστή.
Τρεις μέρες μετά αναγκάστηκαν να παραιτηθούν οι Δημητριάδης και Κοντολέων, μπας και γλιτώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πιάστηκε "με τους κοριούς στην πλάτη".
Κάθε μέρα που περνάει οι κινήσεις Μητσοτάκη θα αποκαλύπτουν ακόμα πιο βαθιά την ενοχή του.
Όσο και να προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο, όλα θα αποκαλυφθούν: και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παρακράτος του, όπως δεν μπόρεσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και το ρεσάλτο στα μυστικά κονδύλια υπουργείων μέσα από απόρρητες συμβάσεις, που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο των αποκαλύψεων".