ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Το «Θολό ποτάμι του Μπαασίμ» στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Η ταινία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του φεστιβάλ.. από 24 Ιουνίου έως και 4 Ιουλίου και μπορείτε να τη δείτε EΔΩ.
Το «Θολό ποτάμι του Μπαασίμ» είναι η καταγραφή της πορείας 8 χρόνων του ανήλικου Κούρδου πρόσφυγα Ραφίκ Ντάγοντ που αναζητά τον αδελφό του Μπαασίμ Ντάγοντ από τη Συρία μέχρι την Ουγγαρία ακολουθώντας το βουβό ανθρώπινο ποτάμι. Ο Ραφίκ την περίοδο αυτή θα διασχίσει 9 χώρες και θα ενηλικιωθεί κατά τη διάρκεια του προσφυγικού ταξιδιού.
Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2012 και ολοκληρώθηκαν τον χειμώνα του 2020. Ο δημιουργός της ταινίας συνελήφθη το 2012 από τις τουρκικές αρχές στην πόλη Ρεϊνχαλί της επαρχίας Χατάι, πολύ κοντά με τα συριακά σύνορα, καθώς και η οπερατέρ Isil Sipahi (ψευδώνυμο), επίσης από τις τουρκικές αρχές, κατά τη διάρκεια των λήψεων στον Έβρο τον Ιανουάριο του 2020.
Ο Ραφίκ θα βρεθεί αρχικά από το Κομπάνι στο στρατόπεδο του Κιρκάν στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία. Θα περιπλανηθεί στα εδάφη της Τουρκίας, θα μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στην Αδριανούπολη προκειμένου να περάσει κρυφά τον Έβρο. Εκεί, θα συναντήσει τους διαβόητους διακινητές Εμρέ και Σεμίχ που θα του υποσχεθούν το πέρασμα στην απέναντι όχθη και τη συνάντησή του με τον αδελφό του. Ο Ραφίκ θα συλληφθεί στην Ελλάδα, θα μεταφερθεί σε δομή προσφύγων της Θεσσαλονίκης, θα διασχίσει νύχτα τα βουνά της Αλβανίας, θα κοιμηθεί σε νεκροταφείο της Κροατίας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους φρουρούς των συνόρων, τους ψηλούς φράχτες κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής, την αστυνομική βία σε όλες τις εκφάνσεις της. Το όνειρο του Ραφίκ θα συντριβεί στον ηλεκτροφόρο φράχτη της Ουγγαρίας.
Μία αδιάκοπη περιπλάνηση του Ραφίκ και του κάθε Ραφίκ στο όριο της ζωής και του θανάτου, ένα ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση όπου το όνειρο της μετάβασης στην Ευρώπη αρχίζει να ξεθωριάζει και τη θέση του παίρνει ένας ακαθόριστος και ρευστός στόχος: «να πάω στην απέναντι όχθη», «να βρεθώ στην άλλη πλευρά του φράχτη», χωρίς κανείς πια να μπορεί να πει με βεβαιότητα τι υπάρχει στην απέναντι όχθη ή στην άλλη πλευρά.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάλυσης, ο ανυπεράσπιστος Ραφίκ, ολομόναχος σε έναν κόσμο βίας και εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ύπαρξης, αναζητώντας τον αδελφό του κάπου στην Ευρώπη, μοιάζει να αναζητά ένα βλέμμα που θα τον αγκαλιάσει και θα τον υπερασπιστεί, ίσως τα σημάδια ενός ανύπαρκτου θεού καθώς διασχίζει τις γεωγραφικές συντεταγμένες. Ο Ραφίκ δεν θα συναντήσει ποτέ τον αδελφό του, γνώριζε ήδη από την αρχή του ταξιδιού του ότι ήταν νεκρός, ένα «αστέρι στο ποτάμι του Ιορδάνη», και θα μείνει παγιδευμένος πίσω από τους φράχτες.
Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με Grammy Θανάσης Αλατάς.