ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Πέτρος Γιάνναρος των ακροδεξιών εφημερίδων

Τόχει το όνομα και να με συμπαθούν όσοι φέρουν το επώνυμο «Γιάνναρος», αλλά έχουμε και λέμε:
Πέτρος Γιάνναρος: Εκδότης και Διευθυντής των εφημερίδων Εσπερινή (1903-35) και Πρωινή (1905-29). Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε στον Τύπο τον άκρατο λαϊκισμό και κιτρινισμό. Ποτέ δεν άφηνε μια λεπτομέρεια να του χαλάσει μια ιστορία. Οι εφημερίδες του απέκτησαν υψηλές κυκλοφορίες κι αυτός δυνατότητα παρέμβασης στα δημόσια πράγματα. Τον..
ενδιέφερε να έχει δύναμη μέσω του Τύπου και μισούσε τους πρόσφυγες (του ’22 να εξηγούμαστε).
Αλέξανδρος Γιάνναρος: Ο γιός του προηγούμενου. Τον διαδέχτηκε στο «τιμόνι» του Συγκροτήματος το 1928 και συνέχισε την ίδια πορεία. Αγόρασε μια μεγάλη έκταση έξω από την Αθήνα, έδωσε οικόπεδα με κουπόνια της εφημερίδας και ονόμασε την πολιτεία «Πετρούπολη» στη μνήμη του πατέρα του (περισσότερα εδώ).
Δεν σταμάτησε εκεί. Ίδρυσε την Οργάνωση Ελλήνων Εθνικιστών, μια από τις πρώτες φασιστικές οργανώσεις και την πιο σοβαρή στη διάρκεια του Μεσοπολέμου όταν Χίτλερ και Μουσολίνι έκαναν μόδα τον φασισμό και το ναζισμό. Στην Ελλάδα όμως δεν… φτουράνε τέτοιες οργανώσεις. Μόνο κάτι ρεμάλια τον ακολούθησαν που την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια όταν ο υιός Γιάνναρος έπεσε έξω. Η Εσπερινή διέκοψε την κυκλοφορία της έπειτα από μια μεγάλη απεργία των (απλήρωτων) δημοσιογράφων (της). Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες επανέκδοσής της. Ήταν βραχύβιες και συνάντησαν τη δυσπιστία των αναγνωστών, αλλά και των δημοσιογράφων.
- διαβάστε τη συνέχεια στο pasatempo.wordpress