ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Κατώτατος μισθός: Παράταση 8 ημερών στους εργοδότες...

...για να δηλώσουν την αλλαγή

Έως τις 8 Μαρτίου παρατείνεται από το υπουργείο Εργασίας η προθεσμία που έληγε σήμερα 28 Φεβρουαρίου για τη δήλωση από τους εργοδότες στο σύστημα «Εργάνη» των μεταβολών στις αποδοχές των εργαζομένων, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, που ισχύει από 1η Φεβρουαρίου 2019. Η ανακοίνωση του
υπουργείου Εργασίας κάνει λόγο για την «τελευταία παράταση που δίνεται ώστε να διευκολυνθούν και να ολοκληρώσουν ομαλά τη διαδικασία υποβολής του εντύπου Ε4 όλες οι υπόχρεες επιχειρήσεις».
Αυτό σημαίνει πως εργοδότες και επιχειρήσεις έχουν περιθώριο έως 08/03/2019 να υποβάλουν το έντυπο Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), συμπληρωμένο μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών που προκύπτει από την αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου, από την 1/2/2019, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Αντίστοιχη παράταση έδωσε και ο ΕΦΚΑ για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις ανακοινώνοντας πως η υποβολή ΑΠΔ μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2019 και Δ.Χ. 2018 παρατείνεται έως την Παρασκευή, 8.3.2019. Μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατείνεται επίσης η προθεσμία υποβολής των ΑΠΔ μισθολογικής περιόδου Δεκεμβρίου 2018 για το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού κ.λπ. Ο ΕΦΚΑ κάνει λόγο για «διευκόλυνση λόγω μαζικής υποβολής ΑΠΔ που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες». Νωρίτερα είχε δημοσιοποιηθεί επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών, η οποία έκανε λόγο για προβλήματα στην αποστολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, ενώ το πρωί η «πλατφόρμα» υποβολής του Εργάνη για τα έντυπα Ε4(Πίνακας Προσωπικού) και Ε11(Πίνακας γνωστοποίησης αδειών προσωπικού) παρουσίαζε καθυστερήσεις οι οποίες αποκαταστάθηκαν στη συνέχεια.

Γιάννης Φώσκολος / 'Εθνος