ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Σε ομηρία 30.000 γονείς για τα βλαστοκύτταρα

Το «κανόνι» της τράπεζας γενετικού υλικού αφορά χιλιάδες δείγματα ομφαλοπλακουντιακού αίματος και ιστού του λώρου που έχουν «κατατεθεί» για φύλαξη και ασφαλή συντήρηση την τελευταία δεκαετία. Ο όμιλος «Υγεία» με ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε για την ασφαλή συντήρηση των μονάδων έως την εξεύρεση λύσης, αλλά παράλληλα αρνείται την ευθύνη και ισχυρίζεται ότι δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης σε αυτές.
Άσχημο τριήμερο πέρασαν χιλιάδες γονείς σε όλη τη χώρα οι οποίοι στο παρελθόν εμπιστεύτηκαν την τράπεζα φύλαξης βλαστοκυττάρων Stem-Health Hellas αλλά και τον όμιλο «Υγεία» (έως το 2013 ο όμιλος.. Υγεία είχε το 75% των μετοχών της SHH) για την τύχη του γενετικού υλικού των παιδιών τους, μετά το «κανόνι» της πρώτης εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αφορά περισσότερους από 30.000 γονείς που την τελευταία δεκαετία εναπόθεσαν στις εγκαταστάσεις της Stem-Health στα μαιευτήρια του ομίλου «Υγεία» τη γενετική κληρονομιά των παιδιών τους. Ενημερώθηκαν με ένα απλό μέιλ που έκανε λόγο για «άμεσο κίνδυνο καταστροφής των βλαστικών κυττάρων που φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις του “Υγεία” από την εταιρεία Stem-Health Hellas. Έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διάσωσης του υλικού και χωρίς τη δική σας πλέον παρέμβαση προς το “Υγεία”, η καταστροφή των βλαστικών κυττάρων των παιδιών σας είναι πλέον πολύ πιθανή, εάν όχι αναπόφευκτη».
Ο όμιλος «Υγεία» με τη σειρά του και με μια επιθετική ανακοίνωση απάντησε ρίχνοντας όλη την ευθύνη στη διοίκηση της Stem-Health Hellas, σημειώνοντας πως «προσπαθούν να μετακυλήσουν με πρωτοφανή ασυνεπή και ανεύθυνη συμπεριφορά όλες τις ευθύνες που εκ του νόμου υπέχουν στον όμιλο Υγεία με νομικά και λογικά έωλους ισχυρισμούς και απροκάλυπτα ψεύδη».

To aναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Τρίτη 6 Ιουνίου