ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στο Αιγαίο «χωρίς καθυστέρηση»...

ΝΑΤΟ Η πολυεθνική συμμαχία αποφάσισε χθες επίσημα την αποστολή ισχυρής ναυτικής δύναμης στο Αιγαίο, ύστερα από αίτημα της Γερμανίας και της Τουρκίας με το οποίο συμφώνησε και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με την απόφαση, Ελλάδα και Τουρκία θα επιχειρούν στα δικά τους χωρικά ύδατα, ενώ τα πλοία του ΝΑΤΟ στα χωρικά ύδατα και των δύο.
Πρωταρχικός στόχος της ΝΑΤΟϊκής αποστολής στο Αιγαίο είναι τα δίκτυα διακινητών προσφύγων.
Ο Νορβηγός γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου ότι «ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο Aμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη να αναπτυχθεί στο Αιγαίο πέλαγος χωρίς.. καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης», είπε ο Νορβηγός.

Πού θα αναπτυχθεί δύναμη του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Άμυνας, οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα αναπτυχθούν ανατολικά των νησιών μας με σκοπό την άμεση επιστροφή στην Τουρκία όσων «προσώπων» (σ.σ.: όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συμφωνία) περνούν ή καταφέρνουν να βγουν από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και φτάνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ακόμη ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη (Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου – Standing NATO Maritime Group 2) θα εντοπίζει το ίχνος του πλοίου των διακινητών και άμεσα θα ειδοποιεί ή την τουρκική ακτοφυλακή ή τη Frontex για την πορεία του, το σκάφος θα ακινητοποιείται και όσοι επιβαίνουν σε αυτό θα επιστρέφουν στην Τουρκία.
Σε περίπτωση που περάσει τη μέση γραμμή και έλθει προς Ελλάδα, τότε το Λιμενικό θα επιστρέφει τη βάρκα στο ΝΑΤΟϊκό πλοίο και αυτό στην Τουρκία.
Στην απόφαση προβλέπεται επίσης με σαφήνεια ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός των πλοίων της Δύναμης προς το αντίστοιχο περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης κάθε χώρας - για την Ελλάδα είναι το ΕΚΣΕΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Εγινε επίσης δεκτό, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τη διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να αναλάβουν μετά την ολοκλήρωση της θητείας της Γερμανίας σύμμαχες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Φυσικά η χθεσινή συμφωνία του ΝΑΤΟ εγείρει ορισμένα ερωτήματα ως προς το πώς θα κινηθεί η πολυεθνική αυτή ναυτική αποστολή και κυρίως ποιος θα είναι ο χώρος δράσης της στο Αιγαίο.
Ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, διευκρίνισε ότι «η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή της Συμμαχίας, οι ναυτικές δυνάμεις των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ θα μπορούν να περιπολούν τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Φυσικά, όλοι (συν της δύναμης Frontex) θα συνεργάζονται και θα συντονίζουν τις ενέργειές τους, υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση…

-πηγή: efsyn.gr