ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Τι γύρευε η πρόεδρος Μαρία στα γραφείο του Σαμαρά;

Η μυστική συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Μυστική συνάντηση στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά είχε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου τις οποίας οι «μετοχές» ανεβαίνουν και δεν αποκλείεται να την δούμε στο εγγύς μέλλον και σε κάποιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η Αντωνιάδου, όπως λένε οι παροικούντες την Ακαδημίας 20, παράλληλα με τη συνδικαλιστική της καριέρα χτίζει και την πολιτική της σταδιοδρομία..
Στη συνάντηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού, που κρατήθηκε μυστική από τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, παραβρέθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Σταικούρας καθώς και οι πρόεδροι άλλων δύο δημοσιογραφικών σωματείων.
 Η συνάντηση αφορούσε το αγγελιόσημο και το αποτέλεσμα ήταν ότι τελικά η κυβέρνηση θα υποβάλει αίτημα στην Τρόικα για να μην καταργηθεί μέχρι τον Μάιο η «οιονεί εργοδοτική εισφορά» από τα δημοσιογραφικά ταμεία και τους λογαριασμούς αλληλοβοήθειας των Ενώσεων.
Aναλυτικά όπως γράφει το matrix24:
Η επίσκεψη της Αντωνιάδου στο γραφείο του Σαμαρά έγινε με αφορμή την αυθαίρετη ένταξη της «οιονεί εργοδοτικής εισφοράς» των δημοσιογραφικών ταμείων, στη λίστα των φόρων υπέρ τρίτων που έχουν συντάξει τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης) και έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί με τον προϋπολογισμό του  2014 ή το φορολογικό νομοσχέδιο.
Στην  ένταξη του πόρου των δημοσιογραφικών ταμείων στους φόρους  υπέρ τρίτων, έχει συμβάλει αποφασιστικά η ανοχή  της διοίκησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που στην ουσία απεδέχθη τον χαρακτηρισμό του αγγελιοσήμου  ως  φόρου υπέρ τρίτων, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, παρά τις επισημάνσεις μελών του ΔΣ.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σταικούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι  δύο υπουργοί ήταν της άποψης ότι τα έσοδα από το αγγελιόσημο, -αν δεν καταργηθεί- θα πρέπει να ενσωματωθούν στον προυπολογισμό υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί δική τους θέση.
Ειδικότερα ο κ. Χατζηδάκης επικαλέσθηκε μελέτη του ΟΟΣΑ  για το θέμα, όπως ακριβώς είχε κάνει και για το ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές η οποία αποδείχθηκε ανύπαρκτη.
Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων, στην οποία συμμετείχαν δύο ακόμη πρόεδροι άλλων δημοσιογραφικών σωματείων ζήτησε παράταση ισχύος του αγγελιοσήμου για μια διετία  γεγονός όμως που, όπως φαίνεται, ήταν αντίθετο στην αποδοχή του χαρακτηρισμού του ως φόρου από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και συνεπώς δεν υπήρξε δέσμευση  στη συνάντηση.
 Η μόνη υπόσχεση από την επίσκεψη ήταν ότι θα ζητηθεί  από την τρόικα, μέσω του γραφείου του Πρωθυπουργού, ολιγόμηνη αναστολή , ώστε από τα τέλη Απριλίου να συγκροτηθεί επιτροπή που θα εξετάσει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από την  πλευρά της κυβέρνησης, τις στρεβλώσεις που δήθεν προκαλεί  και να προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή.
Δεν αποκλείεται στην κατεύθυνση αυτή με την οποία δεν διαφώνησαν οι επισκέπτες στο γραφείο του κ. Σαμαρά  να ανοίγει ο δρόμος για ανακατανομή του αγγελιοσήμου σε νέους δικαιούχους και σύμφωνα με όσα έχουν υποδείξει οι εκδότες.

Στο περιθώριο της επίσκεψης υπήρξε και ανταλλαγή απόψεων για την υπόθεση της ΕΡΤ (διαβάστε περισσότερα στο matrix24