ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

H τρόικα επιμένει στην κατάργηση του αγγελιόσημου

Δύο βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή -απευθυνόμενοι προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Επικρατείας- σχετικά με τις διαθέσεις και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα που επιμένει να απαιτεί κατάργηση του αγγελιόσημου.
Θυμίζουμε ότι πέρυσι το Νοέμβριο είχε προβλεφθεί πως τα Ταµεία που λειτουργούν µε τη µορφή ν.π.ι.δ. και είναι πιθανό να στηρίζονται οικονοµικά µε τη θέσπιση υπέρ αυτών κοινωνικών πόρων (π.χ. Ε∆ΟΕΑΠ) θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής ρύθμισης. Τότε μάλιστα είχαν εξαιρεθεί από την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ και προβλεπόταν πως για τα εν λόγω Ταµεία αναμένεται ρύθμιση προκειµένου να εξορθολογιστεί ο τρόπος χρηµατοδότησής τους, ιδίως µέσω της κατάργησης τυχόν προβλεπόµενων.. κοινωνικών πόρων...
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών Γιάννη Δημαρά (Β’ Αθήνας) και Γαβριήλ Αβραμίδης(Α’ Θεσσαλονίκης) για το αγγελιόσημο:

«Σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού κ. Σ. Κεδίκογλου σε συνδικαλιστές της ΠΟΕΣΥ, τίθεται από την τρόϊκα θέμα κατάργησης του αγγελιόσημου.
Ένα από τα σημεία των νέων μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών  για την εξοικονόμηση των 3,2 δισ. που απαιτεί η «τρόικα» αφορά την «κατάργηση φόρων, τελών και εισφορών υπέρ τρίτων». Σε αυτήν την κατηγορία εντάχθηκε μετά την τελευταία διαπραγμάτευση, προ της υπογραφής του Μνημονίου 2, το αγγελιόσημο. Επιπλέον, αντιτάχθηκε πως, σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους, το αγγελιόσημο δεν είναι «πόρος υπέρ τρίτων», αλλά «οιονεί εργοδοτική εισφορά» για την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων. Η διαφορά είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των Ταμείων καλύπτονται από τη διαφημιστική αγορά αντί να τις αποδίδουν οι εκδοτικές εταιρείες. Οι εκδότες, με τη σειρά τους, είχαν αντιπροτείνει τη μείωση του αγγελιοσήμου από 20% σε 10% και την ανακατανομή του.
Στο Μνημόνιο 2 αποφεύχθηκε η συγκεκριμένη αναφορά στο αγγελιόσημο και η υποχρέωση κατάργησης πέρασε με τη φράση «πόρων υπέρ τρίτων». Η επαναφορά του θέματος ως άμεση υποχρέωση της νέας κυβέρνησης είναι φανερό πως θα ανοίξει πάλι το ζήτημα του αγγελιοσήμου για τον κλάδο των ΜΜΕ, την στιγμή που οι εκδότες και οι διαφημιστικές εταιρείες,  τώρα, συναινούν στην κατάργησή του.
Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί:
Τι απαντά η κυβέρνηση στις  διοικήσεις των Ταμείων του κλάδου και των Ενώσεων-μελών της, καθώς και στην στη Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), ως προς την δικαιολογημένη αγανάκτηση των μελών τους απέναντι στις διαθέσεις της κυβέρνησης, που σε συνεργασία με την τρόικα, προσπαθεί  να υφαρπάξει το αγγελιόσημο, που απ’ αυτό εξαρτούν την ύπαρξη και τη λειτουργία τους τα ασφαλιστικά τους Ταμεία, και  το οποίο αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά;
Αθήνα  3/9/2013»