ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Oι 300 του Γιώργη!

Πρόταση Κουρή για Alter

Εκλεισε η ΕΡΤ και θα ξανανοίξει το Alter; Ολα τα έχουμε δει σε αυτό το καλοκαίρι των ανατροπών και των εκπλήξεων.
Από τη μία να κατεβάζει ρολά ο γίγαντας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, για να ικανοποιηθούν τα επικοινωνιακά καπρίτσια της κυβέρνησης, και από την άλλη να επιστρέφει με γραπτή πρόταση ο Γιώργος Κουρής, για να ξαναπάρει μπρος το κανάλι του. Μια πρόταση που κοινοποιήθηκε χθες στους πρώην εργαζομένους του διαύλου και θα συζητηθεί στις σημερινές συνελεύσεις τους. Θα γίνει δεκτή; Αν κρίνουμε από το προηγούμενο του Νοεμβρίου δεν είναι και τόσο εύκολο...
Αν θυμάστε, προ εννεαμήνου είχε κάνει την εμφάνισή της μια πρόταση του Γιώργου Κουρή για επαναλειτουργία του Alter συνοδευόμενη από ένα «δόλωμα» 3 εκατομμυρίων ευρώ. Είχαν..
συγκεντρωθεί τότε 249 υπογραφές πρώην εργαζομένων που συναινούσαν στην πρωτοβουλία του πρώην εργοδότη τους, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε. Αλλο, βλέπετε, 249 και άλλο 650 και βάλε, που ήταν το σύνολο των πρώην εργαζομένων στο κανάλι. Τότε είχε ακουστεί και το όνομα γνωστού εφοπλιστή στο ρόλο του επενδυτή, το στόρι όμως κόλλησε στον ιδιαιτέρως ομιχλώδη χαρακτήρα της πρότασης. Και στο γεγονός ότι όλο ακουγόταν πως θα πέσουν λεφτά και όλο παραπεμπόταν η κασαδούρα στη «διαδικασία ολοκλήρωσης του άρθρου 99». Μύλος, με δυο λόγια.

800 ευρώ μεικτά
Ας δούμε όμως την καινούργια πρόταση που παραδόθηκε στους εργαζομένους μέσω δικηγόρου. Σε αυτή προβλέπεται η απασχόληση 300 ατόμων και η απόλυση άλλων 150, ενώ δεν γίνεται κουβέντα για τους τουλάχιστον 200 που απομένουν. Οι μισθοί που θα δίνονται, εάν και εφόσον ξαναλειτουργήσει το Alter, θα είναι 800 ευρώ μεικτά σε όλους. Πριν από την έναρξη λειτουργίας θα δοθούν 2 εκατομμύρια ευρώ τόσο σε αυτούς που θα εργαστούν όσο και (σαν bonus) σε όσους φύγουν. Από εκεί και πέρα οι μισθοί, τα δεδουλευμένα και όποιες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται από τα έσοδα του καναλιού. Ολα τα ανωτέρω ισχύουν εφόσον γίνει εγγράφως δεκτή η πρόταση του Γιώργου Κουρή. Διευκρινίζεται μάλιστα ότι τα προαναφερθέντα 2 εκατομμύρια θα εξασφαλιστούν από επενδυτές ή από δανεισμό αν πουν το «ναι» οι πρώην εργαζόμενοι και «επέλθει εργασιακή ειρήνη».
Οι προβλέψεις; Ακούγεται ότι σημαντικό μέρος των τεχνικών και των διοικητικών δείχνει ευνοϊκή διάθεση για το σχέδιο, σε αντίθεση με την πλειονότητα των δημοσιογράφων. Οι τελευταίοι, μην το ξεχνάμε, ήταν εκείνοι που κατά κύριο λόγο είχαν πάει κόντρα και στην πρωτοβουλία του περασμένου Νοεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Alter Βασίλης Τζήμτσος, σε συνομιλία που είχαμε μαζί του, είπε χαρακτηριστικά: «Η πρόταση έχει πολλά κενά. Το πώς θα επιλεγούν οι εργαζόμενοι που θα μείνουν και οι εργαζόμενοι που θα φύγουν δεν μας το λέει κανείς. Απλώς ο Γιώργος Κουρής έριξε το μπαλάκι στους εργαζομένους και μας λέει "αποφασίστε εσείς ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα μείνουν". Αυτά δεν γίνονται, δεν είμαστε ζούγκλα. Εγώ δεν συναινώ και δεν θα πάρω αιματοβαμμένα λεφτά. Δεν ξέρω αν κάποιοι θέλουν να μοιράσουν λεφτά στον εαυτό τους και μόνο...».

ΥΓ. Η τελευταία φράση του Γιώργου Κουρή στην επιστολή του: «Θέλω όλοι να γνωρίζετε ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε να εκπέμψει πάλι το Alter ελεύθερα, αδέσμευτα και αντιμνημονιακά».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ / Ελευθεροτυπία