ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Λεφτά σε δημοσιογράφους!

Δημοσιογράφοι, σπεύστε! Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) προχωρά σε διανομή «των δικαιωμάτων εύλογης αμοιβής» προς τους δικαιούχους στον κλάδο του Τύπου, με βάση τις υπεύθυνες δηλώσεις που θα υποβάλουν οι τελευταίοι στον Οργανισμό ώς την 31η Οκτωβρίου.
 Το ποσόν που έχει συγκεντρωθεί και ήρθε πια η ώρα να διανεμηθεί πλησιάζει τα 800.000 ευρώ -για την ακρίβεια 793.721,48. Και αν τα 473.000 ευρώ αφορούν τους εκδότες ημερήσιων ή εβδομαδιαίων εντύπων με πανελλαδική κυκλοφορία και με τιράζ τουλάχιστον 300 αντιτύπων, τα υπόλοιπα 321.000 προορίζονται για τους «συγγραφείς δημοσιευμάτων» κατά την περίοδο 2007-2011.
Πιο συγκεκριμένα, οι δημοσιογράφοι καλούνται να δηλώσουν πόσα δικά τους ενυπόγραφα άρθρα..
άνω των 150 λέξεων έχουν δημοσιευτεί κατά το παραπάνω διάστημα στα έντυπα που εργάζονταν -των free press συμπεριλαμβανομένων- και η αμοιβή τους θα στηρίζεται στα εξής κριτήρια: τον ετήσιο συνολικό αριθμό λέξεων για κάθε έντυπο χωριστά και τις μέσες ετήσιες πωλήσεις αυτών των εντύπων ανά έκδοση. Σε περίπτωση που το ίδιο άρθρο έχει αναδημοσιευτεί κι αλλού, θα υπολογίζεται μία φορά, για το έντυπο όμως με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία από εκείνα που το φιλοξένησαν. Μιλάμε, όμως, πάντα για έντυπα και όχι για ηλεκτρονικά μέσα. Ως ελάχιστο ποσό δικαιωμάτων ορίζονται τα 30 ευρώ. Αν από τη μοιρασιά προκύψουν μικρότερα ποσά, αυτά θα αποδοθούν σε επόμενες διανομές, εκτός και αν οι δικαιούχοι τους τα εκχωρήσουν στις επαγγελματικές τους ενώσεις.
Σύμφωνα, πάντως, με τη διοίκηση του ΟΣΔΕΛ, όλες οι απόπειρες για να κινητοποιηθούν τα σωματεία των δημοσιογράφων ώστε να διευκολύνουν με τον τρόπο τους τη διανομή, έπεσαν στο κενό. Εξ ου και η καταφυγή στη διαδικασία των υπευθύνων δηλώσεων, οι φόρμες των οποίων διατίθενται από το σάιτ του Οργανισμού (www.osdel.gr). Για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να καλέσει κάποιος το 210-3626056 ή να στείλει τις απορίες του γραπτώς στο info@osdel.gr.
Σ.Π. / «E»