ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Oύτε μια αθλητική εφημερίδα έχει αποδώσει εισφορές εδώ και δύο χρόνια!

-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 700 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ
-ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Προειδοποίηση για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσιογράφων απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εξ αιτίας και μείωσης των εισφορών των ασφαλιστικών φορέων. Μετά από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, με τον Πρόεδρο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ Κ. Τσουπαρόπουλο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ προέκυψαν τα κάτωθι ανησυχητικά στοιχεία:
Περισσότεροι απο 700 άνεργοι δημοσιογράφοι υπάρχουν σήμερα καταγεγραμμένοι στην Α΄ διεύθυνση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ.
Καταγράφεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, που οφείλεται στη μείωση της απασχόλησης, αλλά και στη δραστική περικοπή μισθών σε πολλές επιχειρήσεις.
Υπάρχει εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή από τις εκδοτικές επιχειρήσεις (χαρακτηριστικό ότι όλες οι αθλητικές εφημερίδες Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν έχουν αποδώσει τις οφειλόμενες εισφορές για..δυο χρόνια).
Η μείωση των εσόδων από το Αγγελιόσημο φθάνει στο 32%, που οφείλεται τόσο στη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, όσο και στη μη απόδοσή του.
Το διαφημιστικό έσοδο των επιχειρήσεων ΜΜΕ διοχετεύεται και στις ενημερωτικές σελίδες που διατηρούν στο διαδίκτυο, όπου δεν υπάρχει υποχρέωση Αγγελιοσήμου, ώστε να μειώνεται δραστικά το ποσό του Αγγελιοσήμου που αποδίδουν οι διαφημιζόμενες επιχειρήσεις.
Τα συσσωρευμένα ανείσπρακτα ποσά οφείλονται στην ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού στα Ταμεία, γεγονός που τόσο η Διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, όσο και ο ΕΔΟΕΑΠ προσπαθούν να λύσουν με τη συγκρότηση ειδικών συνεργείων ελέγχου από ειδικευμένους υπαλλήλους.
Κεντρικό και άμεσο ζήτημα που αναδεικνύεται και από τις Διοικήσεις των ταμείων είναι η άμεση νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή αγγελιοσήμου στα ενημερωτικά portals και την ασφάλιση των εργαζομένων στα διαδικτυακά μέσα, γεγονός που θα λύσει και τα δεκάδες προβλήματα ανασφάλιστων και χαμηλοαμειβόμενων συναδέλφων που απασχολούνται στο διαδίκτυο.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΥ έθεσαν στη Διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ προβλήματα που απασχολούν την ασφάλιση εργαζομένων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, μη θεώρησης της ασφάλισης εργαζομένων που εργάζονται σε επιχειρήσεις που καθυστερούν ή δεν αποδίδουν τις εισφορές, καθώς και ζήτησαν ενημέρωση για τις επιχειρήσεις που οφείλουν μεγάλα ποσά στα Ταμεία.