ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Τι κρύβει η πρωτοφανής επίθεση του Mega κατά των εφημεριδοπωλών


Eντύπωση προκάλεσε σε κάποιους η σφοδρότητα της επίθεσης που εξαπέλυσε το Mega εναντίον των εφημεριδοπωλών. Το κανάλι των εκδοτών «έπαιξε» το θέμα με ιδιαίτερο πάθος ενώ το ρεπορτάζ είχε την τιμητική του στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων με την Τρέμη και τον Πρετεντέρη να τα δίνουν όλα υπερασπιζόμενοι «την ελεύθερη διακίνηση του Τύπου» ενώ παρουσίασαν τους εφημεριδοπώλες ως μια «κλίκα που θησαυρίζει εδώ και πολλά χρόνια εις βάρος όλων των υπολοίπων». Αυτό το γεγονός και μόνο (το μένος των παρουσιαστών) αρκούσε για να υποψιαστούν οι τηλεθεατές ότι κάτι «παίζει» με το θέμα της διανομής Τύπου.
Γεγονός πάντως είναι ότι οι εκδότες έπαθαν ζημιά με τη μη διανομή των εφημερίδων τους και των περιοδικών που δεν έφτασαν ποτέ στα περίπτερα του Πειραιά και της Αθήνας. Ζημιά έπαθαν όμως και στην επαρχία καθώς στα..περισσότερα σημεία πώλησης οι εφημερίδες έφτασαν χθες μετά τις 4 το απόγευμα.

Σχετικά με το θέμα της διανομής του Τύπου, αναγνώστης μας έστειλε την παρακάτω καταγγελία που αφορά το νησί της Ανδρου:
«Το νόμισμα έχει δύο όψεις και αυτό που γίνεται δυστυχώς με το σύστημα διανομής, προβάλλεται μονάχα από την μία.
Οι εκδότες – μικροί και μεγάλοι, θύματα είναι των πρακτορείων διανομής – των δικών τους δημιουργημάτων. Αυτό το γνωρίζουν με ακρίβεια όσοι εκδότες είναι ψαγμένοι για τα προϊόντα τους.
Για το σύστημα παραπληροφόρησης από πλευράς πρακτορείων φέρνω ένα απλό παράδειγμα, αυτό της νήσου Άνδρου:
Ο προηγούμενος πράκτορας, ανέβασε την διανομή στα ύψη. Κέρδη όμως δεν έβγαλε από τον κόπο του λόγω του χαμηλού ποσοστού που έπαιρνε από τα πρακτορεία. Έφυγε, και στην θέση του πήγε ανηψιός στελέχους του πρακτορείου – ο οποίος έριξε τις πωλήσεις κατά 50% . Φρόντισε όμως “ο θείος” και πήρε ο ανηψιός πολλά καπέλα – και ώ τι ωραία, ανέβηκαν και πάλι οι κυκλοφορίες. Το συγκεκριμένο πρακτορείο μάλιστα, στην συνέχεια βραβεύτηκε σαν πρότυπο πρακτορείο ανάπτυξης!
»
Κάπως έτσι γράφεται η ιστορία του τύπου στην Ελλάδα