ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

«Ψηφίστε το μεσοπρόθεσμο και θα σας δώσουμε τα 12 δισ.»...

Εκκληση βαφτίζει η κρατική τηλεόραση τον εκβιασμό του Eurogroup που αποφάσισε να μας δώσει τα 12 δισ της 5ης δόσης στις αρχές Ιουλίου. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν και για χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα ύψους 90-120 δισ. χωρίς να ξεκαθαρίσουν προς το παρόν το πώς και μέχρι πού θα φτάσει η συμμετοχή των ιδιωτών, θέμα που απασχολεί διαίτερα τους Γερμανούς.
Οι «προϋπόθεσεις» και για την 5η δόση και για το νέο δάνειο είναι να περάσουν από την Βουλή τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Η συζήτηση στο Eurogroup επικεντρώθηκε μέχρι πού μπορεί να φτάσει η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας. Στο τραπέζι των υπουργών βρέθηκαν οι δύο προτάσεις που από καιρό έχουν χωρίσει τους «17» σε δύο διαφορετικές ομάδες:
1. Την αποκαλούμενη πρωτοβουλία της Βιέννης (διακράτηση των ελληνικών ομολόγων και επαναγορά μετά τη λήξη τους), την οποία υποστηρίζουν η ΕΚΤ και η Γαλλία, και..
2. Τη γερμανική πρόταση (ανταλλαγή των ομολόγων με νέα και 7ετή διάρκεια αποπληρωμής), που υποστηρίζεται από τους συμμάχους του Βερολίνου, την Ολλανδία και τη Φινλανδία.
Σχετικά με την πρόταση Σόιμπλε για τη χορήγηση δανείου ύψους 90-120 δισ. ευρώ, που θα συμπληρώνεται με ομόλογα του Προσωρινού Ταμείου Σταθερότητας (EFSF) για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, αυτή αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από την πλευρά της ΕΚΤ και της Γαλλίας. Σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης θα πρέπει να διευρυνθεί το χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Σταθερότητας και να διπλασιαστούν οι εγγυήσεις των κρατών-μελών.