ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Μέσα & Media: Καζαμίας

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Κοινωνικό χάος επικρατεί στην Ελλάδα, καθώς τα νέα μέτρα του ΔΝΤ ωθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κάτω απ' το όριο της φτώχειας.
Η ανέχεια είναι άνευ προηγουμένου, με ουρές στα συσσίτια και ορδές απεγνωσμένων συνταξιούχων να ψάχνουν στα σκουπίδια. Ο Γιάννης Πρετεντέρης αναρωτιέται αν είναι εκτός μόδας το παντεσπάνι.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Η κρίση στην οικονομία πλήττει σφοδρά και τα ΜΜΕ. Κλείνουν εφημερίδες, κλείνουν κανάλια, κλείνουν περιοδικά, κλείνουν ραδιόφωνα, κλείνουν ιστοσελίδες, κλείνουν μπλογκ. Ανοίγει το τριώδιο.

ΜΑΡΤΙΟΣ
Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της από την ΕΡΤ η Ελλη Στάη. Κερδίζει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο, υπαγορεύει το μπάτζετ της νέας σεζόν, διαπραγματεύεται το μέλλον των συμβασιούχων, χαράζει στρατηγική για την ψηφιακή εποχή. Αναλαμβάνει εκπομπή με τίτλο «Το Ελληξίριο της νεότητος».

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Breaktrhough στην πολιτική! Ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίζει να εμπιστευτεί κυβερνητικές θέσεις σε πρόσωπα της τηλεόρασης. Η Αγγελική Νικολούλη αναλαμβάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης το υπουργείο Υγείας, ο Γιώργος Αυτιάς το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης αναλαμβάνει ο Δήμος Βερύκιος.

ΜΑΪΟΣ
Μετά την κίνηση ματ του πρωθυπουργού να αναθέσει υπουργικούς θώκους σε τηλεοπτικούς σταρ, οι καναλάρχες στρέφονται σε πολιτικούς για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τα δελτία και τις ειδησεογραφικές εκπομπές αναλαμβάνουν γνωστές πρόσωπικότητες όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Χάρης Παμπούκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Δεν συμμετέχει η Αννα Νταλάρα.

ΙΟΥΝΙΟΣ
Συγκλονιστική πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ για την αναβίωση του θεάτρου σκιών. Η Ενωση αναλαμβάνει να επιχορηγήσει μια σειρά από καραγκιοζοπαίχτες, ενώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα δανείσουν τις φωνές τους στους διάφορους χαρακτήρες της αρχαίας τέχνης. Λίγο πριν από την πρώτη παράσταση ωστόσο ακυρώνονται όλα, καθώς προκύπτει τρικούβερτος καβγάς μεταξύ των συμβούλων. Ηθελαν όλοι να υποδυθούν τον Βεληγκέκα.

ΙΟΥΛΙΟΣ
Μετά το φιάσκο του προηγούμενου μήνα, προκύπτει κρίση ηγεσίας στην ΕΣΗΕΑ. «Αμα δεν με θέλετε εσείς μια φορά, εγώ δεν σας θέλω δέκα», δηλώνει ο Πάνος Σόμπολος και παραιτείται. Για να μη μείνει ακέφαλο το δημοσιογραφικό κίνημα, αναζητείται αντικαταστάτης δημοφιλής, αποτελεσματικός και αδυσώπητος, που να σκορπάει τον τρόμο στους αντιπάλους και να κρατάει τις υποσχέσεις του. Πρόεδρος της Ενωσης αναλαμβάνει ο Τζιμπρίλ Σισέ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Τον Αύγουστο, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν ειδήσεις.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Επιδρομή τούρκικων σίριαλ σε όλα τα ελληνικά κανάλια. Πρωί, μεσημέρι και βράδυ μεταδίδονται σειρές από τη γείτονα και μετά τα μεσάνυχτα οι επαναλήψεις των επεισοδίων. Η επιτυχία είναι κολοσσιαία και τα μηχανάκια της AGB δεν προλαβαίνουν να μετράνε μονάδες θεαματικότητας. Μετονομάζεται και επισήμως η μικρή οθόνη σε μπανιστίρ ντουλάπ.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Αδιανόητες εξελίξεις στο «Top Chef» κλονίζουν συθέμελα το οικοδόμημα της τηλεοπτικής μαγειρικής. Λίγο πριν από την τελική δοκιμασία, διαγωνιζόμενος δολοφονεί έτερο διαγωνιζόμενο και σερβίρει το συκώτι του στους κριτές συνοδεία φάβας. «Καλό, αλλά θα ήταν καλύτερο παρέα με Κιάντι» αποφαίνεται η επιτροπή.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Επιστρέφει στην τηλεόραση ο Νίκος Ευαγγελάτος και αρχίζει αμέσως την ερευνητική δουλειά. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες αποκαλύπτει τα σχέδια για εισβολή στο Ιράν, την ερωτική ζωή του Πούτιν, τους φορολογικούς παράδεισους της μαφίας και το κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο Τζούλιαν Ασάντζ στρέφεται στην υποκριτική.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Αλλάζει ξαφνικά το τοπίο των media. Απογειώνονται οι κυκλοφορίες των εφημερίδων, πετάνε οι ακροαματικότητες των ραδιοφώνων, γεμίζουν τα ταμεία των καναλιών, γίνονται ανάρπαστα τα περιοδικά. Θεραπεύεται η Κατερίνα Λέχου.

Τα χρόνια μας πολλά για το νέο έτος και μια ευχή για κάθε αναγνώστη και αναγνώστρια: Να είμαστε εμείς καλά κι ας είναι όλοι οι άλλοι καλύτερα!

-από τα Μέσα & Media του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ ksanthakis@enet.gr / Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία