ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Αναστολή έκδοσης για τον «Κήρυκα» των Χανίων

Ντόρα και Μητσοτάκηδες
άφησαν να κλείσει η ιστορική
εφημερίδα που ίδρυσε ο Βενιζέλος


Σε αναστολή της έκδοσης, της εφημερίδας "Νέος Κήρυκας" των Χανίων, προχώρησε η ιδιοκτησία του φύλλου. Οι 25 εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από την διεύθυνση της εφημερίδας για την απόφαση της εργοδοσίας χωρίς ωστόσο να διευκρινισθεί αν πρόκειται για οριστική απόφαση. Η εφημερίδα εξέδωσε τελευταίο φύλλο στις 31 Δεκεμβρίου και από τότε τα πιεστήρια της παραμένουν κλειστά.
Τo σάϊτ parapolitika.gr, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα της Κρήτης, διαπιστώνει ότι η αναστολή έκδοσης του «Νέου Κήρυκα» αποτελεί μεγάλη ήττα της Ντόρας Μπακογιάννη καθώς η ιστορική εφημερίδα ήταν συνδεδεμένη με την οικογένεια της πρώην υπουργού. Επίσης επισημαίνει ότι η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν κατάφερε να σώσει την εφημερίδα που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, χάνοντας έτσι ένα σημαντικό στήριγμά στην ιδιαίτερή της πατρίδα και το.... μοναδικό σε μια μεγάλη περιφέρεια όπως είναι η Κρήτη.

Ο «Νέος Κήρυκας» ήταν η συνέχεια της ιστορικής εφημερίδας των Χανίων «Κήρυξ», η οποία εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1901, από τον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο «Νέος Κήρυκας» διαδέχθηκε την εφημερίδα «Κήρυξ» τον Ιούνιο του 2005.
Ο «Κήρυξ» είχε επανεκδοθεί μετά την απελευθέρωση, το 1945 απο τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Μητσοτάκη. Στο διάστημα αυτό, από το 1945 μέχρι το 1967, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με μια δυνατή δημοσιογραφική ομάδα, το Φώντα Χατζηγρηγόρη, το φιλόλογο Μιχάλη Μποτωνάκη, τον Θρασύβουλο Σπαντιδάκη (Κρίτωνα), και εκλεκτούς συνεργάτες όπως ο καθηγητής Νικ. Τωμαδάκης, ο δικηγόρος Μιχ. Παπαγιανάκης, οι δημοσιογράφοι Νίκος Αγγελής, Ι. Μανωλικάκης κ.ά, έδιναν καθημερινά δημοσιογραφικούς και πολιτικούς αγώνες.
Από το 1984 μέχρι το 2004 εκδότης και διευθυντής της ίδιας εφημερίδας ήταν ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, Στέλιος Νικηφοράκης, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του λόγω της εκλογής του ως βουλευτής της ΝΔ στις εκλογές του 2004.