ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Θύελλα στο χώρο της ενημέρωσης – Εκατοντάδες εργαζόμενοι αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας

Μετά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τίτλοι τέλους και για άλλη μια ιστορική εφημερίδα το ημερήσιο ΒΗΜΑ του ΔΟΛ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχει αρχίσει ήδη να ανακοινώνεται στα στελέχη του ΔΟΛ και φυσικά έχει διαρρεύσει στους διαδρόμους της Μιχαλακοπούλου ότι η καθημερινή έκδοση του Βήματος αναστέλλεται. Οι σχεδιασμοί της διοίκησης προβλέπουν ότι το κυριακάτικο θα συνεχίσει κανονικά, ενώ το προσωπικό (που εργάζεται ως επί το πλείστον και για τις δύο εκδόσεις) δεν θα επηρεαστεί, ενώ οι τυχόν υπεράριθμοι θα αποσπαστούν στην ηλεκτρονική καθημερινή έκδοση που θα συνεχίσει.
Ανακοινώσεις για το εργασιακό μέλλον τους επρόκειτο να κάνει στους εργαζόμενους της εφημερίδας ο διευθυντής Παντελής Καψής.

Την ίδια ώρα συνεδρίαζε εκτάκτως το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ μετά τις εξελίξεις στην εφημερίδα ΒΗΜΑ, στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ΣΚΑΙ του Αλαφούζου. Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί ο Σταύρος Ψυχάρης (ΔΟΛ), ο Χρήστος Παναγόπουλος και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου (ΣΚΑΙ) για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους επί του σχεδίου περικοπών των αμοιβών και του κλεισίματος της εφημερίδας ΒΗΜΑ. .

Λίγες ώρες νωρίτερα στο κανάλι Alter πραγματοποιήθηκε, παρουσία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, συνέλευση των εργαζομένων που εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν απο την ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς θεωρούν οτι η εργοδοσία τους κοροιδεύει με συνεχόμενες υποσχέσεις για πληρωμή των δεδουλευμένων. Απο το κανάλι λένε ότι έχει αποχωρήσει οριστικά ο Κουρής ο οποίος... έφτιαξε άλλο κανάλι ώστε να μην μείνει εκτός τηλεοπτικής αγοράς όταν θα σκάσει το κανόνι του Alter. Οπως λέγεται ήδη δρομολογεί την μεταγραφή του στο Star o Τριανταφυλλόπουλος ενώ οι άλλες φίρμες του καναλιού αναζητούν αγωνιωδώς νέα τηλεοπτική στέγη.

Στο μεταξύ με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης δημοσιογράφων - τεχνικών στους εργαζόμενους του ομίλου Αλαφούζου οι οποίοι αρνήθηκαν να συνυπογράψουν με την εργοδοσία ατομικές συμβάσεις εργασίας με περικοπές μισθών 10% και εκ περιτροπής εργασία. Κλικ στη φωτό αριστερά για να δείτε το άθλιο κείμενο της σύμβασης που δημοσιεύουν οι Financial Crimes.

Όλα δείχνουν οτι το κύμα της οικονομικής κρίσης παρασύρει και πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ. Και όταν άλλοτε οικονομικά μεγαθήρια όπως ο ΔΟΛ τα βλέπουμε να κλείνουν ιστορικες εφημερίδες και περιοδικά τότε καταλαβαίνουμε οτι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Η συρρίκνωση του επαγγέλματος θα είναι μεγάλη. Ήδη στη λίστα άνεργων μελών της ΕΣΗΕΑ υπάρχουν πάνω απο 450 άτομα που έχουν γραφτεί τους τελευταίους 10 μήνες με αποτέλεσμα το ταμείο αλληλοβοηθείας να βρίσκεται στο κόκκινο όπως λένε οι γνωρίζοντες. Και απο την άλλη εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά τον επόμενο μήνα...

πηγή: anergoidimosiografoi