ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Έρευνα για την ιστοσελίδα της Καθημερινής


Eρευνα για τη βελτίωσή της, αλλά, προφανώς, και προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης συνδρομητών για την οικονομική της ενίσχυση, πραγματοποιεί η ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής. Οι αναγνώστες τής ιστοσελίδας (που, ανεξάρτητα με τις πολιτικές πεποιθήσεις καθενός, είναι έγκυρη, σοβαρή, με καλές πένες και ανοικτή σε μια κατηγορία αρθρογράφων, μάλλον μειοψηφική, που ασκούν κριτική και προς τα δεξιά, όπως ο Παντελής Μπουκάλας) καλούνται να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων για τις προτιμήσεις τους, όπως:
Ποιες ενότητες τους ενδιαφέρουν περισσότερο, πόσο συχνά επισκέπτονται την ιστοσελίδα, ποιες από τις έντυπες εκδόσεις της εφημερίδας (όπως το «Κ») προτιμούν να «δίνουν» περισσότερα θέματά τους και στην ηλεκτρονική έκδοση κ.ά. Η έρευνα περνάει και σε ερωτήματα που έχουν σχέση με την άμεση οικονομική στήριξη της ηλεκτρονικής έκδοσης –και όχι με έμμεση όπως είναι η επισκεψιμότητα.
«Για να παράγει ένα Μέσο ποιοτική δημοσιογραφία είναι σημαντικό να στηρίζεται οικονομικά από τους αναγνώστες του» είναι μία από τις διατυπώσεις τής έρευνας, η οποία ζητά απάντηση με μία από τις επιλογές: 
«Συμφωνώ απόλυτα», «Μάλλον συμφωνώ», «Ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ», «Μάλλον διαφωνώ», «Διαφωνώ απόλυτα».
Η έρευνα γίνεται, όπως σημειώνεται στον πρόλογο, «Με στόχο να παραμείνουμε η πρώτη σας επιλογή στην ενημέρωση και να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία ανάγνωσης».
Δεν μπορείς εύκολα να συμπεράνεις –αλλά ούτε και να αποκλείσεις– ότι απώτερος στόχος της έρευνας είναι να σχηματίσει μια εικόνα για την προθυμία των αναγνωστών να ακολουθήσουν την ιστοσελίδα εάν και εφόσον γίνει «κλειστή», με συνδρομές, κατά το πρότυπο μεγάλων εκδόσεων του εξωτερικού. Αλλά είπαμε: αυτό είναι μια γενικότερη σκέψη -και όχι απαραιτήτως στόχος των υπεύθυνων της ιστοσελίδας.

- από το Ηarddog