ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Το πατριωτόμετρο και το εμβατήριο του εθνομηδενισμού

(...) Και βέβαια είσαι εθνομηδενιστής αν λες ότι η Ελλάδα οφείλει να τιμά τις Συνθήκες που έχει υπογράψει. Αν αθετεί τον επίσημο λόγο της, τον άνευ αστερίσκων δεσμευτικό, και το πρόσωπό της πληγώνει με τα ίδια της τα χέρια, και προσφέρει λαβές στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που με αλαζονεία σουλτανικού τύπου καταπατά οποιαδήποτε συμφωνία υπογράφει, λ.χ. την κοινή δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για..
τους πρόσφυγες. Και είσαι βλαξ «προοδευτικούλης» αν δεν χρησιμοποιείς με προσποιητό τρόμο τις ατιμωτικές λέξεις «ορδές», «αγέλες» και «στίφη» όταν αναφέρεσαι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά προτιμάς να μιλάς για «πλήθος», «κόσμο» ή «ανθρώπους». Ανθρώπους «κατατρεγμένους», όπως τους αποκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τα λοιπά υλοποιεί το «δόγμα αποτροπής», δηλαδή τη γραμμή Σαμαρά - Γεωργιάδη - Βορίδη - Μουτζούρη - Πρετεντέρη, ενδεχομένως για να επικυρώσει το υπό του κόλακος κ. Μπογδάνου λεχθέν περί του πρωθυπουργικού «μετάλλου».
Είσαι μειοδότης, το βεβαιώνει και το πατριωτόμετρο, αν στη βουή τού «βουλιάξτε τους» και του «βαράτε τους» αντιτάξεις έστω ένα ψέλλισμα επιφύλαξης και ενδοιασμού. Αν πεις δηλαδή ότι η επίσημη πολιτεία δεν δικαιούται σε καμία περίπτωση να εκχωρεί τμήμα της εξουσίας της στους «πολιτοφύλακες» του Εβρου (κι αν η καραμπίνα κάποιου εθνικά θερμοκέφαλου βιαστεί να θεωρήσει θήραμα τον μετανάστη;) και στα χρυσαυγιτόφρονα «τάγματα εφόδου», που δρουν ανενόχλητα στη Λέσβο και στη Χίο. Και πυρπολούν χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, όπως το «Stage 2» στη Συκαμνιά της Λέσβου, ή αποθήκες αλληλεγγύης, όπως στη Χίο, όπου εθελοντές συγκέντρωναν από το 2015 ρούχα, παπούτσια, καροτσάκια, είδη υγιεινής για τους πρόσφυγες αλλά και για το γηροκομείο του νησιού, το ψυχιατρείο και τις φυλακές.
Κι ακόμα ξυλοκοπούν αιτητές ασύλου (αυτή έτσι κι αλλιώς είναι η «δουλειά» τους) αλλά και (ιδού η διασκέδασή τους) δημοσιογράφους, πολίτες που δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις και μέλη ανθρωπιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, που τις κηρύξαμε συλλήβδην «ύποπτες» και καθαρίσαμε. Ή χλευάζουν εγκύους μετανάστριες με τον πιο χυδαίο τρόπο, ο οποίος ωστόσο προκαλεί ιντερνετικό ενθουσιασμό σαν αρρενοπρεπώς εθνικόφρων.
Ωρες ώρες το τροπάριο του εθνομηδενισμού ακούγεται σαν εμβατήριο. Ιδίως όταν το λένε ακροδεξιοί ψάλτες σαν κι αυτούς που ανακαλύπτουν μειοδότες και προδότες και κατασκευάζουν πρωτοσέλιδες ιαχές τού τύπου «Τώρα εισβολή στην Τουρκία - Πάμε για νέο ’21 - Ξιφολόγχη, τανκς και ντου στον κάμπο της Αδριανούπολης».

- από κείμενο του Παντελή Μπουκάλα στην Καθημερινή (ολόκληρο ΕΔΩ)