ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Οι εφημερίδες υπό διωγμόν;

Οι ιδιοκτήτες ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης του Τύπου

Tην άμεση εφαρμογή μέτρων στήριξης του Τύπου, ζητάει Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες και να προσαρμοστούν οι εφημερίδες στις νέες δυσμενείς συνθήκες όπως είναι η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, η εισφορά 2% επί τζίρου για λογαριασμό του ΕΔΟΕΑΠ, η κατάργηση κρατικών..  δημοσιεύσεων, και της υποχρεωτικής δημοσίευσης Ισολογισμών κλπ
Η ΕΙΗΕΑ σε ανακοίνωσή της υπό τον τίτλο «Οι εφημερίδες υπό διωγμόν;» αναφέρει:
«Την τελευταία δεκαετία και ειδικότερα μετά την ένταξη της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων, ο κλάδος των εφημερίδων δέχεται συνεχή πλήγματα χωρίς να ληφθεί καμια μέριμνα για μέτρα αντιστάθμισης των απωλειών και προσαρμογής των εκδοτικών επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, την εισφορά 2% επί τζίρου, την κατάργηση κρατικών δημοσιεύσεων, την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης Ισολογισμών κλπ. Συνέπεια όλων αυτών των καταδικαστικών ενεργειών θα είναι το κλείσιμο εφημερίδων , το οποίο θα αποτελέσει σοβαρότατο πλήγμα στον πλουραλισμό , την ελευθεροτυπία και εν τέλει την ίδια τη δημοκρατία. Είναι αποκλειστική ευθύνη, τόσο της Κυβέρνησης, όσο και όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων η αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης.
 Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν προγράμματα ενίσχυσης του Τύπου (χρηματικές ενισχύσεις, χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ, ακόμα και μηδενικοί, επιδοτήσεις μεταφοράς και διανομής των εφημερίδων κλπ.), με πλήρη διαφάνεια. Στη χώρα μας συνεχώς ανακοινώνονται προθέσεις λήψης μέτρων στήριξης, χωρίς ποτέ να υλοποιείται τίποτα συγκεκριμένο. Ψηφίζονται νομοθετήματα με σοβαρές συνέπειες για τις εφημερίδες, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση της Κυβέρνησης με την επαγγελματική τους οργάνωση, πρακτική που ακολουθούσαν στο παρελθόν όλες οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις.
Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Τύπου, τόσο στον αρμόδιο Υπουργό όσο και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μέχρι σήμερα, έξι μήνες μετά, το μόνο που έχει λάβει είναι υποσχέσεις. Το συμπέρασμα που βγαίνει, ακόμα και από τον πιο καλοπροαίρετο παρατηρητή, είναι ότι η κυβέρνηση διά της αδιαφορίας της θα επιτύχει το «κλείσιμο» και όσων ανεξάρτητων εφημερίδων έχουν, μέχρι σήμερα, επιβιώσει».