ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

«Ο Κυριάκος ενοχλήθηκε με αυτά που έγραψες»

Non-Papers: η κατάρα της ελληνικής δημοσιογραφίας

Tο πολιτικό ρεπορτάζ σήμερα έχει αφεθεί στο έλεος των non papers. Είναι επίσημη πρακτική. Ο πολιτικός συντάκτης πάει στη σύσκεψη με τα nοn pares  των κομμάτων υπό μάλης, αντί για πληροφορίες που άντλησε από το ρεπορτάζ. Και κανείς δεν του δείχνει την πόρτα της εξόδου.
Με απελπιστικά λίγες εξαιρέσεις, τα κόμματα στέλνουν καθημερινά με email στους διαπιστευμένους συντάκτες τις… επιθυμίες τους. Εξαιρέσεις ως προς τους αποδέκτες. Δεν χρειάζεται καν επικοινωνία. Δεν υπάρχει λόγος για ρεπορτάζ, έστω για να κρατηθούν τα προσχήματα, ελεγκτή και ελεγχόμενου. Και την επομένη σε ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ η «πληροφόρηση» είναι πανομοιότυπη. Και ανώδυνη για τον.. αποδέκτη του non paper. Δηλαδή δεν είναι πληροφόρηση.
Το κάνουν σχεδόν όλα τα κόμματα. Και η κυβέρνηση. Αλλά εκεί που έχει αναχθεί σε «επιστήμη» και μόνιμη πρακτική είναι στη σημερινή ΝΔ. Για να μην υπάρχουν περιπτώσεις να αγνοηθεί το περιεχόμενο προς δημοσίευση το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ορίζει και τους… παραλήπτες. Βοά η δημοσιογραφική πιάτσα για συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΝΔ και έχουν τοποθετηθεί -ακόμη και σε εφημερίδες που δεν υποστηρίζουν τη ΝΔ-  με υπόδειξη του προέδρου της.
Πιο απλά η ΝΔ…  διορίζει εκείνους που θα διαχειρίζονται στα ΜΜΕ ότι την αφορά, και στη συνέχεια τους τροφοδοτεί με το υλικό που κρίνει η ίδια. Ανατριχιαστικό. Σε κάποια από τα προκάτ σημειώματα που στέλνει το πολυπληθές επιτελείο της ΝΔ που κάνει αυτή τη δουλειά υπάρχουν και διευκρινίσεις του τύπου: Ο πρόεδρος το είπε αυτό προκείμενου να αναδείξει εκείνο. Και αυτό μεταφέρεται με υπογραφή δημοσιογράφου.
Σε περιπτώσεις… ανυπακοής, ή σε περιπτώσεις αντίθετης ενημέρωσης πέφτει τηλεφώνημα. Ως προειδοποίηση ή απειλή. «Ο Κυριάκος ενοχλήθηκε με αυτά που έγραψες». Σε κάποιες περιπτώσεις τηλεφωνεί ο ίδιος ο Κυριάκος. Όσοι δεν συμμορφώνονται, πέφτουν σε… δυσμένεια. Υπάρχουν περιπτώσεις πολιτικών συντακτών που αρνήθηκαν να «συντονιστούν» και δεν κηρύχθηκαν απλώς ανεπιθύμητοι από τη ΝΔ, αλλά μπήκαν και σε καραντίνα από τις εφημερίδες τους.
Από εδώ και κάτω δεν έχει νόημα η συζήτηση. Είναι προφανές γιατί οι εφημερίδες είναι στο χαλί που είναι. Γιατί η δημοσιογραφία περνάει κρίση αντίστοιχη με την κρίση της πολιτικής.

ΥΓ. Για την ιστορία. Αν ένας πολιτικός ζητούσε από τον Λαμπράκη, τη Βλάχου ή τον Τεγόπουλο να απολύσουν ένα συντάκτη –ή ακόμη και έναν κλητήρα- απέλυαν τον πολιτικό.

- από κείμενο του Γιώργου Λακόπουλου στο anoixtoparathyro