ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Μεταξύ μας ειλικρίνεια

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Είπε ο Π. Πολάκης κάτι που δεν υποψιαζόμαστε; Όχι φυσικά. Μήπως είπε κάτι που δεν έχουν νιώσει πολλοί πολίτες όταν ήρθαν σε επαφή με τα δικαστήρια για υποθέσεις τους; Όχι φυσικά. Μήπως το θέμα που έθιξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν απασχολεί τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή δικηγόρους, εισαγγελείς και δικαστές; Όχι φυσικά;
Η διαφορά είναι ότι ο κ. Πολάκης είπε δημοσίως ό,τι λέμε όλοι οι άλλοι ιδιωτικώς. Ως προς αυτό πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι έχει πολιτικό θάρρος..
Ωστόσο, ο κ. Πολάκης είναι κυβερνητικός αξιωματούχος και λόγω της θέσης του είναι υποχρεωμένος να μιλάει σαφώς. Οι γενικεύσεις είναι άδικες, ισοπεδώνουν. Ανεστίαστες.. καταγγελίες συσκοτίζουν αντί να διαφωτίζουν, συντηρούν αντί να ανατρέπουν και το χειρότερο δημιουργούν την αίσθηση στην κοινωνία ότι τίποτε δεν αλλάζει. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη ούτε βεβαίως συλλογική ενοχή.
Από την άλλη πλευρά και για να μην κοροιδευόμαστε μεταξύ μας, τα περί ανεξάρτητης Δικαιοσύνης που διατυμπανίζουν κόμματα και ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων κάθε φορά που κάποιος θίγει τα ιερά και τα όσια είναι μαχητά. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις ανώμαλες περιόδους της πολιτικής ζωής, τότε που δικαστές και εισαγγελείς έπαιρναν γραμμή από τις κυβερνήσεις (πολιτικές και ένστολες) και τις πρεσβείες ξένων χωρών. Σχετικά πρόσφατα είχαμε το φαινόμενο του παραδικαστικού κυκλώματος, ενώ και σήμερα ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί εκθέτουν με πράξεις και παραλείψεις τους τη Δικαιοσύνη.
Και βεβαίως δεν πρέπει η μνήμη μας να είναι επιλεκτική. Ξεχάσαμε τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ για την ηγεσία της Δικαιοσύνης όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου «καθόταν» (για την ακρίβεια ήταν ωσεί παρών) στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου; Ξεχάσαμε μήπως τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στην επετηρίδα προκειμένου, όπως έλεγε, να προωθηθούν οι εκλεκτοί και να κοπούν οι μη αρεστοί; Και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν και σε μεγάλο βαθμό πέτυχαν να χειραγωγήσουν τα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης. Τώρα και τα δύο κόμματα αντιδρούν γιατί διαισθάνονται ότι απειλούνται τα ερείσματα τους που με κόπο έχτισαν την εποχή της παντοδυναμίας τους.
Ο κ. Πολάκης επανερχόμενος στο επίμαχο θέμα δήλωσε ότι «ανακαλύπτει καθημερινά στο χώρο της Υγείας καταστάσεις που δεν έχουν ερευνηθεί ή καθυστερούν επί χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει καταγγελίες». Ελπίζουμε ότι θα καταθέσει στοιχεία όταν θα του ζητηθούν στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Eφημερίδα των Συντάκτων