ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Απόφαση - βόμβα για τη Microsoft

Υποχρεώνεται να παραδώσει email πελατών της

Η Microsoft Corp. είναι Yποχρεωμένη να παραδώσει στις αμερικανικές αρχές μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στοιχεία των λογαριασμών πελατών της είναι η Microsoft. Αυτό αποφάνθηκε αμερικανικό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη και έχει να κάνει με μηνύματα και στοιχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα σε εξυπηρετητές σε κέντρο διαχείρισης δεδομένων στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία.Η υπόθεση έχει προκαλέσει ανησυχία σε οργανώσεις προάσπισης της ιδιωτικότητας και στις εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας.
Τόσο η Microsoft όσο και άλλες αμερικανικές εταιρείες είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του εντάλματος με το οποίο ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ζητούσαν να τους παραδοθούν δεδομένα πελατών και συνδρομητών που είναι αποθηκευμένα σε άλλες χώρες.
Το δικαστήριο στη Νέα Υόρκη απεφάνθη ότι το ένταλμα ερεύνης που εγκρίθηκε από ομοσπονδιακό δικαστή, προβλέπει πως η εταιρεία οφείλει να παραδώσει όλα τα δεδομένα τα οποία έχει στον έλεγχό της ανεξαρτήτως του πού είναι αποθηκευμένα. «Είναι ένα ζήτημα ελέγχου, όχι τοποθεσίας όπου βρίσκονται οι πληροφορίες» απεφάνθη το δικαστήριο.
Η υπόθεση εκτιμάται ότι είναι η πρώτη στην οποία μια ιδιωτική επιχείρηση προσέφυγε εναντίον ενός ομοσπονδιακού εντάλματος με αίτημα την παράδοση δεδομένων που βρίσκονται σε εξυπηρετητές του εξωτερικού. Υπέρ της προσφυγής της Microsoft είχαν τοποθετηθεί με σύντομα υπομνήματά τους πολλές εταιρείες τεχνολογίας—ανάμεσά τους οι AT&T Inc, Apple Inc, Cisco Systems Inc και η Verizon Communications Inc.
Οι εταιρείες ανησυχούν ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν διαφυγόντα έσοδα που θα ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια εάν οι πελάτες τους αρχίσουν να φοβούνται πως τα δεδομένα τους υπόκεινται σε κατάσχεση από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές όπου κι αν βρίσκονται παγκοσμίως.