ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Κατά συρροή και κατ' επάγγελμα

της Λουκρητίας

Έχω γεμίσει μια λεκάνη με νερό και μέσα της πλέουν χάρτινα καραβάκια. Σύντομα το χαρτί θα ποτίσει κι αυτά θα αρχίσουν να διαλύονται. Όχι δεν μπορώ να περιμένω. Μπήγω τον δείκτη κατακόρυφα και τα φτάνω στον πάτο. Ναυάγιο. Όπως ακριβώς συνέβη και με την Διακομματική που συνεδρίασε για τα debate. Εξεπλάγη κανείς με την έκβαση των διαπραγματεύσεων; Το θεωρώ απίθανο. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικοί αρχηγοί συμπεριφέρονται σαν μαθητές της Γ’ Λυκείου οι οποίοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν ποιος προορισμός είναι καλύτερος για πενταήμερη. Δεδομένης της διάρκειας αυτής της προεκλογικής περιόδου, η αντίδρασή τους είναι αναμενόμενη. Η σύγχυση οδηγεί σε απανωτά επικοινωνιακά φάουλ. Μόνο που δεν υπάρχει διαιτητής για να τα σφυρίξει. Μικρή σημασία έχει. Στον αγώνα των εντυπώσεων τα συνθήματα αντί να ακούγονται από την κερκίδα, τα φωνάζει ο πάγκος.
 Βουτάω τα χέρια στο νερό και βγάζω έξω τα βρεγμένα καραβάκια. Τα στεγνώνω και τα αλέθω ώστε να γίνουν ένας ωραίος χαρτοπολτός. Κι όπως παρατηρώ τις λεπίδες να σκίζουν το χαρτί, σκέφτομαι πως η ασυνεννοησία που διακρίνει τα κόμματα έχει εξαπλωθεί σαν γρίπη και στους πολίτες. Και..είναι κρίμα γιατί αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συμφωνήσουμε στα βασικά. Πάρτε για παράδειγμα τις λίστες Επικρατείας και συγκεκριμένα την επιλογή του Πύρρου Δήμα. Ένα από τα επιχειρήματα που ακούστηκε αρκετά ήταν πως “Δεν είναι πολιτικός”. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Τόσο ώστε να ανατρέξω στο site της Βουλής και να συγκεντρώσω στοιχεία για την επαγγελματική ιδιότητα των βουλευτών της ΙΓ’ περιόδου.
Ας δούμε λοιπόν ποιος μπορεί να είναι ή να θεωρείται πολιτικός.

Επαγγελματική ιδιότηταΠλήθος
Αγρότης2
Αρχιτέκτονας3
Αρχιτέκτονας-Ηθοποιός1
Ασφαλιστής2
Βιολόγος1
Βιομηχανία της μόδας-Εκδότρια1
Βιοχημικός Μηχανικός1
Βουλευτής2
Γεωπόνος4
Δημοσιογράφος18
Δικηγόρος50
Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω6
Δικηγόρος- Δημοσιογράφος2
Δικηγόρος- Οικονομολόγος2
Διπλωμάτης καριέρας1
Διπλωματικός Υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών1
Εκδότης1
Ελεύθερος επαγγελματίας3
Έμπορος2
Εμποροϋπάλληλος1
Επιχειρηματίας3
Ηθοποιός2
Ηλεκτρολόγος - Μηχανικός3
Ηλεκτρονικός - Μηχανικός1
Ιατρός/Χειρούργος30
Καθηγητής Παν/μίου/Αναπλ. Καθηγητής Παν/μίου/Επίκουρος Καθηγητής/Διδάκτωρ9
Καθηγητής/Εκπαιδευτικός12
Κοινωνική Λειτουργός1
Μαθηματικός2
Μέλος ΔΕΠ1
Μεταλλειολόγος – Mηχανικός1
Μετεωρολόγος – Φυσικός1
Μηχανικός2
Μηχανολόγος Μηχανικός1
Νομικός2
Οδοντίατρος4
Οικοδόμος2
Οικονομολόγος39
Παραγωγός Συναυλιών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων1
Ποδοσφαιριστής1
Πολιτικός Επιστήμων2
Πολιτικός Μηχανικός17
Προπονητής – Υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας1
Ραδιοτηλεγραφιτής1
Συγκοινωνιολόγος1
Σύμβουλος Επιχειρήσεων1
Τελωνειακός Υπάλληλος1
Τέως υπάλληλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας1
Τοπογράφος Μηχανικός2
Τραπεζικός3
Υπάλληλος ΔΕΗ2
Υπάλληλος ΕΡΤ Α.Ε.1
Υπάλληλος ΟΤΕ2
Υπάλληλος του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ)1
Φαρμακοποιός3
Φιλόλογος2
Φυσικός2
Χημικός Μηχανικός1
Αντί επαγγέλματος, βιογραφικό με προϋπηρεσία σε πολλά επαγγελματικά πεδία διαφορετικής φύσεως μεταξύ τους ή μόνο με πολιτικές/κοινωνικές δραστηριότητες27
Χωρίς στοιχεία7

Δεν ξέρω τι εντύπωση σας δημιουργήθηκε βλέποντας την λίστα. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε αντί της επαγγελματικής ιδιότητας, να επικεντρωθώ στις σπουδές των βουλευτών. Ποιο είναι πιο σημαντικό; Απάντηση δεν έχω. Όπως επίσης δεν έχω δύο επιπλέον ώρες για να το κάνω. Όσο περίπου δηλαδή μου πήρε για να συγκεντρώσω τα ανωτέρω στοιχεία. Μπορείτε εάν ενδιαφέρεστε, να ρίξετε μια ματιά μόνοι σας εδώ. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως στο top 3 βρίσκονται οικονομολόγοι, γιατροί και δικηγόροι. Είναι αστείο, σχεδόν ξεκαρδιστικό, εάν αναλογιστείτε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, η υγεία και η δικαιοσύνη σε αυτή την χώρα. Από την άλλη, έτσι επιβεβαιώνεται πως τα μεγαλύτερα κακουργήματα κατ’ επάγγελμα τελούνται.

Αλλά ας γυρίσουμε πίσω στο αρχικό ερώτημα. Συμφωνούμε πως αυτές οι επαγγελματικές ομάδες κάνουν για πολιτικοί; Κι αν όχι, ποια λείπει; Ένας κτηνοτρόφος, ένας αρχαιολόγος, ένας τεχνικός δικτύων; Εν τέλει, είναι το επάγγελμα το βασικό κριτήριο με το οποίο θα πρέπει κανείς να αξιολογεί τις ικανότητες εκείνου που πολιτεύεται; Κάποιος ίσως υποστηρίξει πως οι αγνές προθέσεις και η διάθεση για προσφορά μπορούν να γίνουν τα χέρια που θα αφήσουν δάφνες στους ώμους του πολιτικού. Εγώ πάλι πιστεύω πως είναι ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Είναι σαν το κουτσό που πηδάς από κουτάκι σε κουτάκι. Δεν φτάνει να ισορροπείς στο ένα πόδι. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και να διαλέξεις την πορεία που θα ακολουθήσεις αν θες να φτάσεις από το 1 στο 10 όρθιος.
-αναδημοσίευση από www.protagon.gr