ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ «Δεν υπογράφουμε ατομικές συμβάσεις εργασίας και δεν απεμπολούμε κανένα από τα δικαιώματά μας»

Δημοσιεύουμε επιστολή δήλωση από εργαζόμενους στο συγκρότημα της «Μακεδονίας» που αρνούνται τις περικοπές μισθών και θέσεων εργασίας:

«Εμείς συντάκτες, τεχνικοί και διοικητικοί των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» μετά την απόφαση της εργοδοσίας να εκκινήσει σε κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας τις διαδικασίες για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας και να εξαναγκάσει συναδέλφους μας να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης, δηλώνουμε:
Δεν υπογράφουμε ατομικές συμβάσεις εργασίας και δεν απεμπολούμε κανένα από τα δικαιώματά μας που απορρέουν από την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας θα απολέσουμε το 30% των αποδοχών μας. Τίποτα δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας μας όπως και ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα..
επιχειρηθεί μέσω νέων ατομικών συμβάσεων η περαιτέρω μείωση των μισθών μας. Οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα της «Μ» όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν ενεργά την επιχείρηση δείχνοντας πολλές φορές ανοχή σε φαινόμενα μη έγκαιρης καταβολής των μισθών και μη τήρηση των υπεσχημένων. Αντί για αναγνώριση και έπαινο σήμερα αντιμετωπίζονται ως παρίες και ενοχλητικοί εργαζόμενοι που τολμούν και ζητούν σεβασμό των δικαιωμάτων τους.
Θέλουμε πλήρη εφαρμογή της ισχύουσας ΣΣΕ, η οποία με ωμό και απροκάλυπτα μεθοδευμένο τρόπο επιχειρείται να καταστρατηγηθεί από την εργοδοσία και τα διευθυντικά στελέχη που έχουν συναινέσει στην επιβολή ατομικών συμβάσεων και μαζικών απολύσεων. Αντικρούομε το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού και δηλώνουμε ότι για όλα τα εργασιακά μας ζητήματα διαπραγμάτευση γίνεται μόνο μέσω των σωματείων και της Ομοσπονδίας του κλάδου στο πλαίσιο πάντα των διαδικασιών διαβούλευσης για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Θεωρούμε ότι οι ατομικές συμβάσεις σηματοδοτούν την έναρξη μίας ολισθηρής πορείας που οδηγεί στη θεσμική μείωση των μισθών σε επίπεδα προ 20ετίας και στην διεύρυνση φαινομένων ανασφάλιστης, μερικής και μαύρης εργασίας. Συνακόλουθα η κατάργηση των ΣΣΕ και η υποχώρηση των συλλογικών δικαιωμάτων μας θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης. Όλες οι λειτουργίες του Τύπου θα περάσουν στον απόλυτο έλεγχο των εκδοτών – καναλαρχών και στην υπηρεσία των διαπλεκόμενων συμφερόντων τους, γεγονός που θα περιορίσει σε απόλυτο βαθμό την ελεύθερη έκφραση και έρευνα και συνολικά την ελευθεροτυπία. Η εξαθλίωση των εργαζόμενων δεν θα σημάνει παρά την εξάρθρωση των ανεξάρτητων φωνών και την καταστολή των ελευθέρων συνειδήσεων. Η επίθεση της εργοδοσίας δεν θα σταματήσει όσο εμείς τους παρέχουμε το χώρο να το πράττουν.
Καλούμε τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες του κλάδου να οργανώσουν την αντίσταση και να προετοιμάσουν την αντεπίθεση των εργαζομένων στον Τύπο προκειμένου να υπογραφούν άμεσα ικανοποιητικές ΣΣΕ. Καλούμε τόσο την ΕΣΗΕΜ-Θ όσο και την ΠΟΕΣΥ να υπερασπιστούν κάθε εργαζόμενο που αντιστάθηκε σε όποια βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του και για αυτό υπέστη κυρώσεις – απόλυση, διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής κ.α.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας σε όλους τους συναδέλφους που δοκιμάζονται από την επίθεση των εργοδοτών, σε ΜΜΕ όπως: Alter, Ελευθεροτυπία, Κόσμος του Επενδυτή, Ημερησία, Κέρδος, Νέα και Βήμα, Απογευματινή, Αττικές Εκδόσεις, Αγγελιοφόρος, Μετροσπόρ, Αυριανή κ.α.
Εργαζόμενοι στο συγκρότημα της «Μ» που αρνούνται
τις περικοπές μισθών και θέσεων εργασίας»

-Διαβάστε:
«Μακεδονία»: Πρόσκληση με δικαστικό επιμελητή