ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Tα χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού - Ποιοί έμειναν χωρίς υπουργεία


Η νέα κυβέρνηση που θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή αποτελείται από 43 άτομα, έναντι 48 της προηγούμενης. Από το σχήμα ξεχωρίζουν:

- Η ουσιαστική αναβάθμιση του Ευάγ. Βενιζέλου που αφήνει το υπουργείο Εθν. Αμυνας για να αναλάβει θέση αντιπροέδρου -δίπλα στον Θ. Πάγκαλο- αλλά και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών.

- Η μετακίνηση του Γ. Παπακωνσταντίνου που από επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου αναλαμβάνει υπουργός Περιβάλλοντος στη θέση της Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία βρέθηκε εκτός κυβέρνησης.

- Η απομάκρυνση της Λούκας Κατσέλη, στη θέση της οποίας στο υπουργείο Εργασίας τοποθετείται ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης.

- Η είσοδος του Μιλτ. Παπαϊωάννου στην κυβέρνηση, ως υπουργός Δικαιοσύνης, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την..τελευταία του συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα.

- Η (εκ νέου) κατάργηση του "ναυτιλιακού" υπουργείου. Το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας δεν πρόλαβε να συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής, καθώς είχε συσταθεί κατά τον προηγούμενο ανασχηματισμό, τον Σεπτέμβριο του 2010, μετά και από πιέσεις της εφοπλιστικής κοινότητας.

- Η δημιουργία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο δημιουργείται με την "απόσχιση" μέρους των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα έλεγχε το υπουργείο Εσωτερικών. Στο νέο υπουργείο επικεφαλής τοποθετείται ο Δημ. Ρέππας, που μετακινείται από το υπουργείο Υποδομών, ενώ θέση υφυπουργού καταλαμβάνει ο Παντ. Τζωρτζάκης, που είχε αφήσει την Forthnet στις αρχές του έτους για να αναλάβει θέση συμβούλου στο γραφείο του πρωθυπουργού.

- Η επί της ουσίας υποβάθμιση του υπουργού του "Καλλικράτη", Γ. Ραγκούση που από το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει τις τύχες του υπουργείου Υποδομών.

-Τέλος, ο Γ. Πεταλωτής αφήνει το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης και τον αντικαθιστά ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος, τον οποίο διάφορα σενάρια εμφάνιζαν να αναλαμβάνει θέση στο υπουργείο Υγείας.

ΠΟΙΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
• Θεοδώρα Τζάκρη (υφυπουργός Εσωτερικών).
• Δημ. Κουσελάς (υφυπουργός Οικονομικών)
• Δημήτρης Δρούτσας (υπουργός Εξωτερικών)
• Γ. Διαμαντίδης (υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας)
• Ελπίδα Τσουρή (υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας)
• Τίνα Μπιρμπίλη (υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής)
• Γιάννης Πανάρετος (υφυπουργός Παιδείας)
• Σπύρος Βούγιας (υφυπουργός Υποδομών)
• Λούκα Κατσέλη (υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)
• Βασίλης Κεγκέρογλου (υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)
• Αννα Νταλάρα (υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)
• Μιλένα Αποστολάκη (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)
• Τηλέμαχος Χυτήρης (υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού)

-Εκτός από τη νέα κυβέρνηση ανακοινώθηκε και η σύνθεση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία μετέχουν τα... 2/3 των υπουργών. Στην Επιτροπή θα μετέχουν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιφ. Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Υποδομών, Υγείας, Αγροτ. Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη.
-Πηγή enet.gr