ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Το μιντιακό συγκρότημα του Βορρά, το σφυρί και ο επίλογος


Ένα σωρό παλιά έπιπλα και υπολογιστές, ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο χωρίς κλειδιά και ένα αρχείο που αντιπροσωπεύει μέρος της ιστορίας του ελληνικού Τύπου. Αυτά είναι που έμειναν από το άλλοτε κραταιό συγκρότημα της «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε.» της οικογένειας Βελλίδη, που αφού πέρασε σε άλλα χέρια οδηγήθηκε στο λουκέτο για να… αναγεννηθεί υπό νέα εταιρική μορφή (Μακεδονία Ενημέρωση Α.Ε.) και ιδιοκτησία τουλάχιστον για τον ιστορικό τίτλο της Μακεδονίας. 
Την ερχόμενη Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου αυτά τα… ολίγα που έχουν μείνει από το παλαιό καθεστώς αναμένεται να βγουν στο σφυρί. 
Για τα 211 αντικείμενα της λίστας των παγίων (από έπιπλα γραφείου, αναλώσιμα και συσκευές γραφείου, υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές, κεντρικές μονάδες μέχρι μικρά ψυγεία) η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 1.525,50 ευρώ. Για το επιβατικό αυτοκίνητο, με έτος κυκλοφορίας 2008, άγνωστα χιλιόμετρα και… χωρίς κλειδιά η τιμή είναι στα 530 ευρώ.
 Όσο για το αρχείο, στην έκθεση γίνεται λόγος για «πλήθος τόμων έντυπων εφημερίδων, οι οποίοι φυλάσσονταν ως αρχείο και αποτελούνται από έντυπες εφημερίδες που είχε στην κατοχή της η εταιρεία. 
Το εν λόγω αρχείο αποτελείται (κατά προσέγγιση και από διάσπαρτους τόμους ετών) από την εφημερίδα Μακεδονία (ετών 1936 – 2017), από την εφημερίδα Θεσσαλονίκη (ετών 1960-2017), από την εφημερίδα Σπορ του Βορρά (ετών 1976-2012), από την εφημερίδα Ελληνικός Βορράς».
 Όλα αυτά, μεγάλης ιστορικής, αλλά μικρής χρηματικής αξίας, βγαίνουν στο σφυρί με τιμή 3.000 ευρώ. Πώς προέκυψε αυτός ο «πήχης»; Από τη μία και μοναδική προσφορά προς απόκτησή του, ύψους 3.000 ευρώ, που περιήλθε σε γνώση του εκτιμητή. Έτσι, η αξία αυτή λαμβάνεται ως «Αξία Αναγκαστικής Πώλησης» (υπολογίζεται βάσει συγκριτικών στοιχείων και ανάλογων απομειώσεων, συνυπολογιζόμενης της κατάστασης, της παλαιότητας και του υπόλοιπου χρόνου ωφέλιμης ζωής). 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των παραπάνω εντοπίστηκαν και δύο πίνακες ζωγραφικής που «σύμφωνα με ενδείξεις αποδίδονται στον Βάρναλη». Ωστόσο, όπως τονίζεται, η γνησιότητά τους δεν μπορεί να ελεγχθεί, ενώ η κατάστασή τους κρίνεται κακή (κουτσουλιές, χτυπήματα κ.λπ.). Έτσι, για τα συγκεκριμένα «πάγια» δεν δόθηκε καμία αξία… 
Υπενθυμίζεται ότι η Κατερίνα Βελλίδη έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2022. Tο εμβληματικό εκδοτικό «συγκρότημα» της Β. Ελλάδας υπό τη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε. είχε «εκπνεύσει» και τυπικά από το 2020 όταν κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Τώρα, αν μη τι άλλο, πρόκειται για έναν θλιβερό επίλογο σε αυτό το κεφάλαιο.