ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Οι Κυριάκοι τον χαβά τους


Στο αποκορύφωμά της βρίσκεται η κρίση στην ανώτατη εκπαίδευση που προκάλεσε η κυβέρνηση με την προώθηση του σχεδίου νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πολιτικά κόμματα, πανεπιστημιακοί και φοιτητές καταγγέλλουν τον «πόλεμο» που αποφάσισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. να κηρύξει στην πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, ενώ συνταγματολόγοι, ακόμα και αυτοί που είναι υπέρ της προοπτικής ιδιωτικών ΑΕΙ, καταγγέλλουν την επιχειρούμενη παράκαμψη του άρθρου 16 (κατά ορισμένους κατάφωρη παραβίαση) και δηλώνουν πως «απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση». Την ίδια στιγμή, φοιτητικοί σύλλογοι προειδοποιούν με μπλακ άουτ σε περίπτωση κατάθεσης του σχεδίου νόμου.

Η γνωστοποίηση της σαθρής νομικής βάσης του «βήματος» της ανώτατης εκπαίδευσης προς το μέλλον, έχει ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά καθώς δεν είχε τίποτα καινούργιο να εισφέρει στη σοβαρή αυτή υπόθεση. Συνεχίζεται η επίκληση του ενωσιακού δικαίου, τα αστεία επιχειρήματα για ΕΑΠ (που είναι εκτός τυπικής εκπαίδευσης) και μεταπτυχιακά (που είναι εκτός της υποχρεωτικής στα πανεπιστήμια) και η κραυγή για τον κίνδυνο να «συρθούμε στα ενωσιακά δικαστήρια».

Στον συγκεκριμένο κίνδυνο πανεπιστημιακοί απαντούν πως τίποτα δεν μας επιβάλλεται από το ενωσιακό δίκαιο και κανείς δεν μας απειλεί. Μόνη διαφορά, με τα προηγούμενα επεισόδια, η εσπευσμένη διαβεβαίωση Μητσοτάκη πως «Η έμφασή μας ήταν, είναι και θα είναι στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και αυτό αποδεικνύεται από τις επιμέρους παραμέτρους του σχεδίου νόμου» και η παραδοχή ότι «Εχουμε καλά Δημόσια Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και αυτό πιστοποιείται και από την κατάταξή τους παγκοσμίως».

Ομως, για τα κρατικά «παραρτήματα» επαναλαμβάνει: «Πρόκειται για μια εμβληματική αλλαγή, με την οποία η χώρα μας αφενός θα πάψει να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση όχι μόνο στην Ε.Ε., αλλά παγκοσμίως, ενώ αφετέρου είναι μια ευκαιρία να περιορίσουμε τη φυγή Ελλήνων φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό, να προσελκύσουμε καθηγητές υψηλού κύρους από το εξωτερικό και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για περισσότερες επενδύσεις».

Τα υπόλοιπα τα έχει αναλάβει ο Κυριάκος ο δεύτερος. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρώτα βγήκε στα κανάλια το Σαββατοκύριακο, λέγοντας: «Το βήμα που έχουμε κάνει είναι στέρεο. Πολλοί συνταγματολόγοι το έχουν ελέγξει και έχουν ταχθεί υπέρ και τονίζουν μάλιστα ότι πρέπει να ιδωθεί το νομοσχέδιο υπό το φως του ενωσιακού δικαίου. Τα κριτήρια αυτά που έχουμε θεσπίσει είναι τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια έβγαλε στη δημοσιότητα το «Κείμενο για την αιτιολόγηση της Συνταγματκότητας ίδρυσης των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων». Τα επιχειρήματα γνωστά: 
  • «Το Σύνταγμα έχει παλιώσει, αφού είναι από το 1975, έχοντας ενσωματώσει διατάξεις της δικτατορίας», 
  • «Η χώρα πρέπει να εναρμονιστεί με το ενωσιακό που περιλαμβάνει αρχές ελεύθερης εγκατάστασης και ελεύθερης παροχής υπηρεσιών», 
  • «Δεν πρόκειται για ίδρυση μη κρατικών αλλά για “εγκατάσταση παραρτημάτων”».
Με αυτό τον τρόπο, όμως, αυτοαναιρείται. Υπενθυμίζουμε τη διάταξη για τα ΝΠΠΕ, η οποία αναφέρεται σε «κεφάλαια», συμφωνίες με όποιον να ’ναι και μεθόδους ακόμη και franchising, όπως, δηλαδή, με τα κολέγια: 
«ΝΠΠΕ: Νομικό πρόσωπο ειδικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ρυθμιζόμενο με τις διατάξεις του παρόντος, με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο συνδέεται απευθείας με το μητρικό ίδρυμα, και αποτελεί παράρτημά του στην Ελλάδα, με βάση απόφαση του αρμοδίου οργάνου του μητρικού ιδρύματος που προσδιορίζει λεπτομερώς την εσωτερική μεταξύ τους σχέση και αντανακλάται επί του κεφαλαίου ή με βάση συμφωνίες πιστοποίησης (validation) ή δικαιόχρησης (franchising), οι οποίες διασφαλίζουν ουσιωδώς την ορθή τήρηση των ακαδημαϊκών προτύπων του μητρικού ιδρύματος».
Οι αντιδράσεις πληθαίνουν

Ακόμα και από τα κολέγια, τα οποία αν και δέχονται κατηγορίες ότι παίρνουν «δώρο» από την κυβέρνηση, βλέπουν ότι αν δεν καταφέρουν να μεταμορφωθούν σε «παραρτήματα» σύμφωνα με το νέο πλαίσιο (αν ψηφιστεί) τότε θα υποβαθμιστούν πλήρως. Ρωτούν λοιπόν: 
  • «Γιατί εγγραφή μέσω ΕΒΕ που προϋποθέτει φροντιστήρια»
  • «Γιατί κατά γράμμα η εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών του μητρικού ιδρύματος;».
«Κρίμα που έκλεισε το Trump University, μέσα σε όργιο σκανδάλων διαφθοράς, και δεν πρόλαβε να κάνει franchise στην Ελλάδα», έγραψε στα σόσιαλ ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το δε ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στην πιο αμήχανη θέση (υπέρ μεν αλλά), μένει στον έναν όρο που είχε θέσει. Αν η Ν.Δ. φέρει στη Βουλή ένα πλαίσιο που «θα υπονομεύει το δημόσιο και θα κάνει τα πτυχία εμπόριο, μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια», τότε θα το καταψηφίσει. «Η κυβέρνηση ξεκινά τη δήθεν διαβούλευση με “αυτογκόλ από τα αποδυτήρια”, ήδη απομονωμένη και ηττημένη, παρά την ουσιαστική συναίνεση που απολαμβάνει από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», αναφέρει το ΚΚΕ, ενώ σημειώνει πως το νομοσχέδιο συνιστά «ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών, για υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων και για επιβολή νέων όρων εμπορευματοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

- από ρεπορτάζ της Αννας Ανδριτσάκη στην ΕφΣυν ΕΔΩ