ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Τι κάνεις όταν στη δημοσιογραφία σού «σπάνε» το θέμα...


Πόσο, είπαμε, πουλάνε οι εφημερίδες;

Το Σάββατο η Δημοκρατία βγήκε με βασικό θέμα τα χημικά στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών και με το ερώτημα «Γι’ αυτό μπάζωσαν άρον άρον τον τόπο του εγκλήματος;». Μια μέρα μετά, την Κυριακή, η Kontra κυκλοφόρησε με βασικό θέμα το ίδιο: «ΣΟΚ! Εκρηκτικά στο τρένο έφεραν το μπάζωμα στα Τέμπη».
Το Σάββατο είχαμε πληροφορηθεί από το πρώτο πρωτοσέλιδο ότι «Στα ρούχα και στα αντικείμενα των θυμάτων εντοπίστηκαν ξυλόλιο, προπάνιο, βουτάνιο και τολουόλιο»
Την Κυριακή, στο δεύτερο πρωτοσέλιδο, γράφτηκε ότι «Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο στον τόπο της τραγωδίας».
Παλιά, όταν οι δημοσιογράφοι είχαν ένα θέμα να προτάξουν, αποκλειστικό κυρίως, ανησυχούσαν μήπως κάποιοι άλλοι βγουν και τους το «σπάσουν». Αν τους «έσπαγαν» το απέσυραν, δεν έβγαιναν την άλλη μέρα να το δημοσιεύσουν σαν να ήταν η πρώτη φορά –και μάλιστα να το κάνουν βασικό τους θέμα.
Υπάρχει και αυτή η εξήγηση που η δημοσιογραφία τού «χαρτιού» κατρακυλάει: ότι δεν τις πολυενδιαφέρει τι έχει γραφτεί, ειπωθεί, μεταδοθεί από άλλα μέσα. Δεν είναι ο βασικός λόγος της κατρακύλας, αλλά σίγουρα είναι ένας από τους λόγους…
UPD
Και τη Δευτέρα, για να το εμπεδώσουμε, πρώτο θέμα έγινε στην Star Press το ίδιο ακριβώς, ότι δηλαδή  η μία από τις δύο αμαξοστοιχίες μετάφερε «τα επικίνδυνα χημικά ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο».