ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Σε γραμμή Μητσοτάκη ο Αρειος Πάγος για το καταδικαστικό ψήφισμα - Επίθεση στο Ευρωκοινοβούλιο


Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το Μαξίμου ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες της προέδρου του Αρείου Πάγου σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο καταδίκαζε τη χώρα μας για την κατρακύλα του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στην εποχή της Ν.Δ.
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συνεδρίασε σήμερα, μετά το πρωτοφανές στα χρονικά κάλεσμα της Ιωάννας Κλάπα σε συζήτηση για να αξιολογηθεί το ψήφισμα, ενώ δεν έχει καμία αρμοδιότητα.
Στην απόφαση η Διοικητική Ολομέλεια χαρακτηρίζει το ψήφισμα για το κράτος δικαίου ως «ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστηρίων σε σωρεία υποθέσεων που είναι δικαστικά εκκρεμείς».

Πρακτικά η απόφαση αυτή δεν αλλάζει τα δεδομένα, καθώς ο Άρειος Πάγος δεν έχει αρμοδιότητα πάνω στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και γίνεται για λόγους… εσωτερικής κατανάλωσης.
Αναλυτικότερα, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πλειοψηφία 49 και 13 κατά, αποφάσισε, ότι τα αναφερόμενα στο Ψήφισμα σε ό,τι αφορά τον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων, αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Αντίθετα, η μειοψηφία είχε τη γνώμη ότι το θέμα είναι πολιτικής φύσεως και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα και με τη συμμετοχή της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται μέσω του ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Αδειλίνη τοποθετήθηκε για όλα τα ζητήματα που τίθενται στο ψήφισμα, όπως οι έρευνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών, τα Τέμπη, υποθέσεις διαφθοράς, χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης, η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και το ναυάγιο της Πύλου.

Στο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου γίνεται και ειδική αναφορά στη δικαστική μεταχείριση του Παναγιώτη Δημητρά που διώκεται από τις δικαστικές αρχές για σειρά δράσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «έκνομες», θέματα για τα οποία επίσης απασχολήθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι τα αναφερόμενα είναι αόριστα, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική ή κοινοτική αρχή με αποτέλεσμα να αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Εισηγητής στη συνεδρίαση της Διοικητικής Ολομέλειας ήταν ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι η Δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σημαντικά στις έρευνες για την τραγωδία των Τεμπών σε ό,τι αφορά μη πολιτικά πρόσωπα, για να προσθέσει ότι για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων δεν έχει η Δικαιοσύνη καμία αρμοδιότητα, καθώς το Σύνταγμα την έχει αναθέσει στη Βουλή.

Ο κ. Λυμπερόπουλος, σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο ψήφισμα για την υπόθεση των υποκλοπών, τόσο για τις έρευνες όσο και τη στοχοποίηση του Χρήστου Ράμμου έκανε λόγο για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών για μια έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

Αναφορικά με την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλο ο αρεοπαγίτης επέμεινε στη λογική της ευθείς και ανεπίτρεπτης παρέμβασης σημειώνοντας ότι έχουν δικαστεί και καταδικαστεί οι δράστες σε πρώτο βαθμό, ενώ η δίκη γίνεται τώρα στο Εφετείο.

Για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβαζ επισημαίνει ότι η Δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν απολογηθεί εμπλεκόμενοι και έχουν υπάρξει προφυλακίσεις.

Τέλος στο κομμάτι που αφορά την πολύνεκρη τραγωδία της Πύλου, ο κ. Λυμπερόπουλος μίλησε για αόριστες και ατεκμηρίωτες αιτιάσεις για να σημειώνει πως με το ψήφισμα επιχειρείται ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εισηγητής αρεοπαγίτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών. Προσέθεσε ότι όλα αυτά πλήττουν τη Δικαιοσύνη, καθώς όπως τόνισε, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί στους πολίτες και τα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξαιτίας διαφθοράς που περιλαμβάνει και το δικαστικό σώμα.