ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Έγκλημα στα Τέμπη: Το ανθρώπινο λάθος έχει ονοματεπώνυμο


Πριν από σχεδόν έναν χρόνο
, στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 το βράδυ, δύο τρένα που κινούνταν στην ίδια γραμμή και σε αντίθετη κατεύθυνση το ένα από το άλλο, συγκρούστηκαν κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού Λάρισας. Το τραγικό αποτέλεσμα, 57 νεκροί, από τότε ονομάζεται με μία φράση: Έγκλημα των Τεμπών.

Την επομένη, 1η Μαρτίου, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής υπέβαλε την παραίτησή του. Στη σχετική ανακοίνωση ανάμεσα σε άλλα έλεγε ότι παραιτείται «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος».

Από τότε πέρασε πολύς καιρός. Όχι για τις οικογένειες και τους κοντινούς ανθρώπους των θυμάτων αλλά για τους κυβερνώντες. Λίγους μήνες μετά το έγκλημα είχαμε εκλογές στη χώρα. Ο κ. Καραμανλής, που είχε παραιτηθεί «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού» στα θύματα, απαίτησε να είναι υποψήφιος της Ν.Δ. και πέτυχε να εκλεγεί. Το κόμμα του έγινε και πάλι κυβέρνηση με το ανέλπιστο ποσοστό του 41% ενώ η αντιπολίτευση υπέστη σαρωτική ήττα.

Όλα μπήκαν στη θέση τους. Δεν υπήρχε πια λόγος να αναληφθούν κανενός είδους ευθύνες. Το έγκλημα αποδόθηκε στον σταθμάρχη και στον μηχανοδηγό της μοιραίας αμαξοστοιχίας. Ανθρώπινο λάθος. Τελεία και παύλα.

Αυτή η καραμέλα είναι η μόνη εξήγηση που ασπάζεται πλέον η κυβέρνηση, η οποία δέχτηκε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για έναν και μόνο λόγο: να κουκουλώσει την υπόθεση φορτώνοντας τις ευθύνες σε έναν νεκρό (τον μηχανοδηγό) και σε έναν ελεγχόμενο από τη Δικαιοσύνη (τον σταθμάρχη).

Αύριο ο Κώστας Αχ. Καραμανλής
θα καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή όπου αναμένεται να επαναλάβει το κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Θα κληθεί όμως από τους βουλευτές να εξηγήσει: Αφού η παραίτησή του ήταν η «ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων» που χάθηκαν τόσο άδικα, η μέγιστη ένδειξη σεβασμού ποια είναι;

Αφού με την παραίτησή του
ανέλαβε «την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος», τα λάθη αυτά ποια είναι και γιατί δεν διορθώθηκαν επί υπουργίας του; Είναι φανερό πως το έγκλημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος αλλά αυτό το λάθος ήταν και είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η πολιτική της.