ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Oι 61 αυτόπτες μάρτυρες της πορείας του Χρήστου Λαμπράκη (και του ΔΟΛ)


Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο. Σπουδαίο έργο, μπορεί να χαρακτηριστεί. Υποδειγματικό στη συλλογή των στοιχείων και την παρουσίασή τους. Το βιβλίο «Στα χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη» - εκδόσεις: Πατάκη- είναι το χρονικό της μεταπολεμικής δημοσιογραφικής Ελλάδας. Το καλύτερο μέχρι σήμερα.
Η δημοσιογράφος Ελευθερία Κόλλια, παρουσιάζει με τάξη το υλικό της -εμφανώς προϊόν μακράς έρευνας- και αξιολογεί τις πληροφορίες της με υπευθυνότητα ιστορικού.
Παρουσιάζοντας την διαδρομή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, δίνει το λόγο στις πηγές της με σπονδυλωτό τρόπο και συνάφεια με το θέμα που θίγει σε κάθε κεφάλαιο.
Είναι μια τολμηρή πρακτική: οι 61 αυτόπτες μάρτυρες της πορείας του Χρήστου Λαμπράκη, και του ΔΟΛ -μέχρι την εκπνοή του στα χέρια του Σταύρου Ψυχάρη - αναλαμβάνουν αυτοπροσώπως την ευθύνη των λόγων τους.
Αυτό εμπλουτίζει το βιβλίο με ζωντανές αφηγήσεις, αυθεντικές μαρτυρίες και πρωτογενή στοιχεία. Μιλούν αυτοί που ξέρουν και αυτοί που μιλούν, ξέρουν. Έστω και αν μερικοί βρίσκουν την ευκαιρία να μιλήσουν περισσότερο για τον εαυτό τους παρά για τον Λαμπράκη και το Συγκρότημα και άλλοι να τον αγιοποιήσουν.
Δεν λείπουν ούτε αυτοί που προσπαθούν να κουμπώσουν την ιστορία τα μέτρα τους. Σε αυτό η επιλογή της συγγραφέως να τους ανεβάσει επί σκηνής αποδεικνύεται ευρηματική. Δεν την βαρύνουν ενδεχόμενες αλλοιώσεις των πραγμάτων, ή άλλες σκοπιμότητες. Είναι έντιμη και με τις πηγές και με το θέμα της και με τον αναγνώστη.

Σε κάθε περίπτωση η δουλειά που έκανε η Ελευθερία Κόλλια, είναι υποδειγματική, σε ένα ζήτημα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό. Η πολυμορφία των πληροφοριών του βιβλίου, ενισχυμένη με τις προσωπικές αφηγήσεις συνθέτουν ένα ανάγνωσμα 738 σελίδων που καταβροχθίζεται απνευστί. Ιστορία και δημοσιογραφία μαζί, με εξαιρετική γραφή και δημοσιογραφική δεξιοτεχνία ροής του κειμένου.
Αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα, είναι αντάξιο της προσωπικότητας μιας δημοσιογράφου που – όπως θυμούνται οι παλαιοί- εμφανίστηκε στο« Βήμα» μόνο με τον εξοπλισμό της: σπουδές, ήθος, ευπρέπεια, ρεπορταζιακή αντίληψη, εργατικότητα και σεμνή αφοσίωση σε αυτό που ήθελε να κάνει.
- από κείμενο του Γιώργου Λακόπουλου στο ieidiseis (oλόκληρο ΕΔΩ)

σημ. zoornalistas: Ο Γιώργος Λακόπουλος είχε πολλές φορές αφήσει να εννοηθεί ότι προχωρά στη συλλογή στοιχείων με στόχο την συγγραφή βιβλίου για την ιστορία του ΔΟΛ με επίκεντρο τον Σταύρο Ψυχάρη, στα χέρια του οποίου «εξέπνευσε» το Συγκρότημα. Να αναμένουμε κάποιο σχετικό βιβλίο;
Εκείνο το βιβλίο που έγραφε ο Σταύρος Ψυχάρης σε ποιο στάδιο βρίσκεται;